Нараства натискът върху Унгария да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, след като Будапеща най-накрая се присъедини към другите държави от Европейския съюз и постигна съгласие за нова помощ за Украйна, пише Reuters.

Министър-председателят Виктор Орбан заяви в петък (02 февруари), че е "притиснат до стената" за страната си, преди да се съгласи със сделката на ЕС на стойност 50 млрд. евро на срещата на върха в Брюксел в четвъртък след седмици на съпротива.

Унгария беше единствената от 27-те държави-членки на ЕС, която не подкрепи сделката на срещата на върха през декември. Тя е и единствената страна от НАТО, която все още не е ратифицирала молбата на Стокхолм за членство - процес, който изисква подкрепата на всички членове.

Орбан, който има по-добри връзки с Русия в сравнение с други държави от ЕС и повечето членове на НАТО, твърди, че правителството му подкрепя присъединяването на Швеция към Алианса. Сега той е изправен пред натиск от чужбина да ускори процеса.

Опозиционни депутати свикаха извънредно заседание на парламента за понеделник, за да включат в дневния ред въпроса за присъединяването на Швеция към НАТО. Но депутати от управляващата партия "Фидес" на Орбан заявяват пред Reuters, че ще "изчакат" с окончателното гласуване до срещата на Орбан и шведския министър-председател Улф Кристерсон.

Натискът върху Орбан да ускори процеса на шведската ратификация нарасна, след като високопоставени американски законодатели заявиха, че искат Унгария незабавно да одобри присъединяването на Швеция към ЕС, което означава, че Будапеща рискува да нанесе трайни щети на отношенията си с Вашингтон, ако не предприеме действия.