Президентът на Украйна Владимир Зеленски в понеделник призова хората в страната да развяват знамена и да пеят националния химн на 16 февруари, дата, за която някои западни медии твърдят, че Русия може да нахлуе в страната им, предава Reuters.

Служители на украинското правителство подчертаха, че Зеленски не очаква атака в сряда и се отнася скептично към съобщенията на чуждестранните медии.

"Казват ни, че 16 февруари ще бъде денят на атаката. Ще го направим ден на единството“, каза Зеленски във видеообръщение към нацията.

"Опитват се да ни изплашат, като отново посочват дата за началото на военните действия“, каза Зеленски. "В този ден ще развеем националните си знамена ... и ще покажем на целия свят нашето единство."

Зеленски отдавна заявява, че макар да вярва, че Русия заплашва да атакува страната му, вероятността от предстояща инвазия е надценена от западните съюзници.

Михайло Подоляк, съветник на началника на кабинета на Зеленски, каза пред Reuters, че президентът отговаря отчасти "с ирония" на съобщенията в медиите за потенциалната дата на инвазията.

"Напълно разбираемо е защо украинците днес са скептични към различните "конкретни дати“ на така нареченото "начало на инвазията“, обявено в медиите“, каза той. "Когато "началото на инвазията“ се превърне в някаква непрекъснато изместваща се дата, подобни медийни съобщения могат да се приемат само с ирония.“

Кабинетът на Зеленски издаде указ, с който призовава всички села и градове в Украйна да издигнат националното знаме в сряда и цялата нация да пее националния химн в 10 часа сутринта, като също така призовава за увеличаване на заплатите на войниците и граничарите.

Представители на САЩ заявиха, че не предвиждат нападение в определен ден, но повториха предупрежденията, че то може да се случи по всяко време.

"Няма да конкретизирам дата, не мисля, че това би било разумно. Просто бих Ви казал, че е напълно възможно Путин да нахлуе със или без никакво предупреждение“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби пред репортери. По-рано Кърби заяви, че Москва продължава да увеличава военните си сили край украинската граница.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че Вашингтон, който вече изпрати повечето си дипломати у дома, премества оставащия персонал в дипломатическа мисия в Украйна от Киев в западния град Лвов, много по-далече от руската граница.

Държавният департамент препоръча на гражданите на САЩ да напуснат и Беларус и Молдова.

Превод и редакция: Юлиян Марков