Украинците издигнаха национални знамена и пяха химна на страната в сряда, за да покажат единство срещу страховете от руска инвазия, която според западните сили "е неизбежна", предава Reuters.

Жълто-синьото знаме се вее пред училища, болници и много магазини, за да отбележи "Денят на единството“, празник, обявен от президента Владимир Зеленски тази седмица, след като Русия събра войски близо до границите на Украйна.

На Олимпийския стадион в Киев десетки хора разгънаха 200-метров украински флаг, развявайки го в ритъма на патриотична музика.

В телевизионно обръщение Зеленски каза, че украинците са обединени около общото желание "да живеят в мир, щастливо, в семейство, с деца и родители“.

"Никой не може да обича дома си така, както ние. И само ние, заедно, можем да защитим дома си", каза той. По-късно Зеленски трябваше да инспектира военните учения в Ровно и да отлети за района на Източен Донбас, за да се срещне с военнослужещи.

Украинският президент отдавна заявява, че макар да вярва, че Русия заплашва да атакува страната му, вероятността от предстояща инвазия е надценена от западните съюзници.

Михайло Подоляк, съветник на началника на кабинета на Зеленски, каза тази седмица, че президентът е избрал 16 февруари за патриотичен празник отчасти иронично, в отговор на съобщения в медиите, че в сряда може да има руска инвазия.

Превод и редакция: Юлиян Марков