Украйна затвори въздушното си пространство за граждански полети в четвъртък, позовавайки се на висок риск за безопасността, докато европейският авиационен регулатор също предупреди за опасностите за полети в граничните райони на Русия и Беларус поради военните действия, предава Reuters.

На уебсайта си украинското държавно предприятие за обслужване на въздушното движение съобщи, че въздушното пространство на страната е затворено за граждански полети, започвайки от 00:45 гринуичко време ( 2:45 часа българско време) в четвъртък, като обслужването на въздушното движение е преустановено.

Агенцията на Европейския съюз за авиационна безопасност (EASA) заяви, че въздушното пространство в Русия и Беларус в рамките на 100 морски мили от границите им с Украйна също може да представлява риск за безопасността.

"По-специално, съществува риск както от умишлено атакуване, така и от погрешна идентификация на граждански самолети“, заяви Агенцията в бюлетин в зоната на конфликт.

"Наличието и възможното използване на широк спектър от наземни и въздушни бойни системи представлява висок риск за граждански полети, извършващи се на всички височини и нива на полета“.

EASA заяви, че руското министерство на отбраната е изпратило на Украйна спешно съобщение, предупреждаващо за висок риск за безопасността на полетите, поради използването на оръжия и военно оборудване от 00:45 GMT, и е поискала от контрола на въздушното движение на Украйна да спре полетите.

Полет на израелската авиокомпания El Al от Тел Авив до Торонто направи внезапен обратен завой от въздушното пространство на Украйна около момента на затварянето му, показа уебсайтът за проследяване на полети FlightRadar24. Полет на полските авиолинии от Варшава до Киев също се обърна към Варшава приблизително по същото време.

Русия съобщи в четвъртък, че е спряла вътрешните полети до и от няколко летища близо до границата си с Украйна, включително Ростов на Дон, Краснодар и Ставропол, до 2 март.

Русия също така затвори част от въздушното пространство в сектора на Ростов, за да "за да осигури безопасност" за полетите на гражданската авиация.

Преди Украйна да уведоми за ограниченията на въздушното пространство, Великобритания, Канада, Франция, Италия и Съединените щати казаха на авиокомпаниите си да избягват определено въздушно пространство над Източна Украйна и Крим, но не стигнаха до пълна забрана.

Германската Lufthansa спря полетите до Украйна от понеделник, присъединявайки се към нидерландската KLM, която вече беше спряла полетите.

Миналата седмица две украински авиокомпании разкриха проблеми при осигуряването на застраховка за някои полети, докато чуждестранните превозвачи започнаха да избягват въздушното пространство на страната, тъй като Русия натрупа огромни военни сили на границата си.

Превод и редакция: Юлиян Марков