Турция е готова да действа като посредник в кризата в Босна и Херцеговина и ще направи каквото може, за да гарантира стабилност. Това обяви министърът на отбраната Хулуси Акар на фона на опасенията относно сепаратистки действия на лидера на босненските сърби Милорад Додик, предава Reuters.

Като част от програмата на посещението си в Сараево тази седмица, Акар се срещна със своя босненски колега, босненския член на Президиума на БиХ и други официални лица, според съобщение от военното министерство в Анкара.

"Ние разглеждаме БиХ като едно цяло. Направихме всичко възможно за нейното единство и стабилност и ще продължим да го правим“, каза Акар пред CNN Turk.

"При желание Турция може да работи като посредник в БиХ“, допълни министърът, без да уточнява допълнителни подробности около предложението.

По-рано този месец в Баня Лука гласуваха за започване на изтеглянето на автономната им Република Сръбска от въоръжените сили, данъчната система и съдебната система на БиХ.

БиХ беше разделена на две автономни области – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, доминирана от бошняци и хървати – след войната от 1992-1995 г. Трите институции представляват ключовите стълбове на съвместната сигурност, върховенството на закона и икономическата система.

Турция заяви, че вотът на сръбските депутати е "грешен, опасен“ и може да застраши регионалната стабилност. Германия призова Европейския съюз да санкционира Додик.

Предимно мюсюлманска Турция има силни връзки с БиХ. Президентът Реджеп Тайип Ердоган често е възхвалявал военновременния лидер на БиХ Алия Изетбегович, докато формира приятелски отношения с тристранното междуетническо председателство на страната.

Додик иска да отмени всички реформи, направени след войната, и да се върне към конституцията от 1995 г., според която държавата е представена само от основни институции, а всички правомощия принадлежаха на регионите.

Лидерите на опозицията в БиХ предупредиха, че тези действия може да тласнат страната към нова война. Някои босненски сърби изразиха безпокойство относно действията на Додик, опасявайки се от повторение на хаоса и дори конфликта, докато се борят, за да свържат двата края.

Превод и редакция: Тереза Герова