Пратеници на Турция и Армения ще проведат първи кръг от преговори, насочени към нормализиране на отношенията, в Москва в петък, в ход, който Армения очаква да доведе до установяване на дипломатически отношения и повторно отваряне на границите след десетилетия на враждебност, съобщава Reuters.

Турция и Армения не са имали дипломатически или търговски връзки от три десетилетия и преговорите са първият опит за възстановяване на връзките след мирното споразумение от 2009 г. Това споразумение никога не беше ратифицирано и връзките останаха напрегнати.

Съседите са в разногласия по различни въпроси, най-вече за клането през 1915 г. на 1,5 милиона арменци в Османската империя.

Армения казва, че убийствата от 1915 г. представляват геноцид. Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османските сили по време на Първата световна война, но оспорва цифрите и отрича, че убийствата са били систематично организирани или представляват геноцид.

По време на конфликта в Нагорни Карабах през 2020 г. Анкара подкрепи Азербайджан и обвини етническите арменски сили в окупация на азербайджанска територия. Турция започна да призовава за сближаване след конфликта, тъй като търсеше по-голямо влияние в региона.

Руската агенция ТАСС цитира външното министерство на Армения, което заяви в четвъртък, че Ереван очаква последните преговори да доведат до установяване на дипломатически отношения и отваряне на границите, затворени от 1993 г.

Със затворени граници Турция и Армения нямат преки търговски пътища. Непряката търговия се е повишила незначително от 2013 г., но е едва 3,8 милиона долара през 2021 г., според официални турски данни.

Томас де Ваал, старши сътрудник на Carnegie Europe, заяви през ноември, че отварянето на границите и обновяването на железопътните линии между Турция и Армения ще има икономически ползи за Ереван, тъй като маршрутите могат да се използват от търговци от Турция, Русия, Армения, Иран и Азербайджан.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза миналата година, че двете страни също ще започнат чартърни полети между Истанбул и Ереван в рамките на сближаването, но че Турция ще координира всички стъпки с Азербайджан.

Полетите трябва да започнат в началото на февруари.

Превод и редакция: Иван Христов