Доналд Тръмп увеличи преднината си пред настоящия президент на САЩ Джо Байдън в национално допитване, извършено от Reuters/Ipsos poll.

40% от анкетираните биха гласували за Тръмп, докато само 34% биха гласували за Байдън. Останалите анкетирани споделят, че не са решили, смятат да гласуват за друг или не биха гласували за никого.

Предимството на Тръмп от шест процента се запази дори когато на анкетираните е предложена опцията да гласуват за нерепубликански и недемократични кандидати.

Например, когато третият кандидат е Робърт Кенеди-младши, племенник на 35-ия президент на САЩ участва в анкетата, Тръмп получава 36% подкрепа, Байдън - 30%, а Кенеди - 8%.

Анкета на Reuters/Ipsos в началото на януари показа същите резултати за водещите претенденти за президентските номинации на Демократическата и Републиканската партия. Тръмп вероятно е спечелил подкрепа на фона на успешните резултати в първичните избори в Айова и Ню Хемпшир, допълва британската агенция.

В същото време мнозинството от американските избиратели в проучването изразяват недоволство както от Тръмп, така и от Байдън. Три четвърти от анкетираните смятат, че настоящият президент на САЩ е твърде стар, за да бъде на власт. 70% са против преизбирането му, а 56% са против Тръмп.

Анкетата на Reuters/Ipsos е направена сред 1250 възрастни американци и има допустима грешка от три процентни пункта.