Турски съд реши в понеделник, че правозащитникът Осман Кавала трябва да остане в затвора, удължавайки задържането му повече от четири години без присъда, в процес, който подклажда напрежението в отношенията на Анкара със западните съюзници, предава Reuters.

Съветът на Европа съобщи този месец, че неговата комисия е отнесла случая на Кавала до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да определи дали Турция не е изпълнила задължението си да изпълни предишното решение на ЕСПЧ преди повече от две години, че той трябва да бъде освободен незабавно.

Турският съд в понеделник постанови да остави Кавала, един от най-известните затворници в Турция, в ареста и назначи следващо заседание за 21 март. Кавала беше задържан на 18 октомври 2017 г.

Той беше оправдан през 2020 г. по обвинения, свързани с общонационални протести през 2013 г. Часове по-късно друг съд разпореди ареста му въз основа на обвинение в опит за сваляне на конституционния ред, свързан с опита за преврат през 2016 г.

По-късно съдът постанови да бъде освободен по това обвинение, но разпореди задържането му по обвинение в шпионаж по същото дело, ход, който според критиците е насочен към заобикаляне на решението на ЕСПЧ.

Превод и редакция: Юлиян Марков