Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в събота на руския Владимир Путин, че Западът ще отговори решително на всяка инвазия в Украйна, като добави, че подобна стъпка ще доведе до широко разпространени последствия и ще изолира Москва, предава Reuters

В последно усилие за сдържане на нарастващата враждебност двамата мъже разговаряха по телефона в продължение на час, след като Вашингтон и неговите съюзници предупредиха, че руската армия, която е струпала над 100 000 войници край границите на Украйна, може да нахлуе във всеки момент. Москва отхвърли тези предупреждения като "истерия".

Нито една от страните не каза, че е постигнат пробив. Високопоставен служител на администрацията на Байдън е казал, че разговорът е бил "професионален и съществен", но не е постигната фундаментална промяна.

Кремъл от своя страна съобщи, че Путин е казал на Байдън, че Вашингтон не е взел под внимание основните опасения на Русия и Москва не е получила "съществен отговор" по ключови елементи, включително разширяването на НАТО и разполагането на настъпателни сили в Украйна.

Висш служител на администрацията на Байдън каза, че не е ясно дали Путин ще се довери на дипломацията, въпреки че се е съгласил да поддържа връзка с Байдън.

Разговорът се състоя, докато Израел, Португалия и Белгия се присъединиха към списъка на страните, които призоваха своите граждани незабавно да напуснат Украйна.

Държавният департамент на САЩ нареди по-голямата част от служителите на посолството на САЩ да напуснат Украйна. Пентагонът заяви, че изтегля около 150 военни инструктори.

Австралия заяви в неделя, че евакуира посолството си в Киев, като премиерът Скот Морисън призова Китай да говори за Украйна и да не мълчи, докато Русия струпва военни сили на границата си.

Коментарите на Морисън на пресконференция последваха критики от страна на Китай за среща на външните министри на САЩ, Австралия, Япония и Индия миналата седмица в Мелбърн.

Телефонна дипломация

Байдън трябваше да "се съгласува" с френския президент Еманюел Макрон, който разговаря както с Путин, така и с украинския президент Владимир Зеленски в събота, според Белия дом. Ръководителите на американската дипломация и на въоръжените сили на САЩ също проведоха разговори с руските си колеги.

Путин разговаря и с Александър Лукашенко, лидер на северната съседка на Украйна Беларус, която участва в големи съвместни военни учения с Русия.

След разговора на Макрон с Путин служител на френското президентство каза, че няма индикации от казаното от Путин на Макрон, че Русия подготвя офанзива срещу Украйна.

"Въпреки това сме изключително бдителни към руската (военна) позиция, за да избегнем най-лошото“, каза френският служител.

Русия заяви в събота, че е решила да "оптимизира" числеността на дипломатическия си персонал в Украйна, опасявайки се от "провокации" от Киев или от други. В изявление същевременно се посочва, че нейното посолство и консулства в Украйна продължават да изпълняват ключовите си функции.

Зеленски призова за спокойствие

В Киев няколко хиляди украинци преминаха през центъра на града, скандирайки "Слава на Украйна" и носещи транспаранти, на които пишеше, че "украинците ще се съпротивляват" и "нашествениците трябва да умрат".

Зеленски, който присъства на полицейски учения в южната Херсонска област, повтори оценката на Вашингтон, че руска атака може да се случи по всяко време, но подчерта, че е важно украинците да запазят спокойствие.

"Най-добрият приятел на нашите врагове е паниката в нашата страна", каза той.

Също в събота руските военни казаха, че са използвали "подходящи средства", за да накарат американска подводница да напусне руските води в Далечния изток, след като плавателният съд е пренебрегнал руската заповед за изплуване, предаде агенция "Интерфакс".

Подводницата е била открита в руски води, докато части от Тихоокеанския флот на Русия са провеждали военноморски учения в близост до Курилските острови, съобщи Министерството на отбраната на Русия, цитирано от агенцията.

В изявление говорител на американската армия отрече американска подводница да е извършвала операции в руски териториални води.

Превод и редакция: Юлиян Марков