Русия може да нахлуе в Украйна по всяко време и може да създаде изненадващ претекст за атака, заявиха Съединените щати в неделя, докато потвърдиха обещанието да защитават "всеки сантиметър" от територията на НАТО, обобщава Reuters събитията от последните часове.



Германският канцлер Олаф Шолц, в навечерието на пътуване до Киев в понеделник и до Москва за разговори с президента Владимир Путин във вторник, призова Русия да деескалира ситуацията и предупреди за санкции, ако Москва наистина нахлуе. Германски служител каза, че Берлин не очаква "конкретни резултати" от това посещение, но "дипломацията е важна".



Междувременно за първи път високопоставен украински дипломат намекна за възможна голяма отстъпка пред Москва - посланикът на Украйна във Великобритания каза пред ВВС, че Киев може да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към НАТО, за да избегне война. Посланик Вадим Пристайко каза, че Украйна е готова да бъде "гъвкава" по отношение на целта си да се присъедини към атлантическия военен съюз.



Междувременно американски служители направиха уговорката, че не могат да потвърдят съобщенията, че американското разузнаване е посочило, че Русия планира да нахлуе в сряда.



Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че Вашингтон ще продължи да споделя със света данните, с които разполага американската администрация, за да отнеме на Москва шанса да организира изненадваща операция под "фалшив флаг“, която може да бъде претекст за атака.



Американският президент Байдън разговаря с украинския си колега Владимир Зеленски в неделя и те се споразумяха за важността на продължаването на дипломацията и възпирането в отговор на натрупването на войски от страна на Русия, съобщи Белият дом след разговора.



От офиса на Зеленски съобщиха, че той е поканил Байдън скоро да посети Украйна. Белият дом отказва коментар дали такова посещение е възможно в скоро време.



Украинският министър на отбраната Алексей Резников каза в "Туитър", че досега Киев е получил почти 1500 тона боеприпаси от съюзници, доставени в 17 полета, включително около 180 тона от Съединените щати.



Украйна заяви в неделя, че иска официални разговори с Русия и членове на ОССЕ в рамките на 48 часа, за да се обсъди струпването на руски войски край украинската граница. Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Москва не е отговорила, след като Киев в петък се позова на част от Виенските споразумения за сигурност, за да поиска от Москва да обясни военните си дейности в близост до Украйна.



В неделния следобед стана ясно, че над Украйна надвисва още една криза. Застрахователите и лизингодателите на самолетите на украинските авиокомпании може да поискат в понеделник всички, взети на лизинг, самолети от европейски компании да бъдат върнати на територията на ЕС. Такива са около 80% от самолетите, с които летят украинските авиокомпании, включително и до София.



Холандският авиопревозвач KLM заяви, че ще спре да лети до Украйна, а германската авиокомпания Lufthansa заяви, че обмисля спиране на полетите. В неделя самолет на украинската авиокомпания SkyUp, изпълняващ полет от курортния португалски остров Мадейра до Киев се наложи да кацне в Кишинев – столицата на Молдова, защото ирландската компания, която е собственик на самолета, не разреши навлизането му в Украйна. Властите в Киев осигуриха автобуси за завръщане на пътниците в Украйна.



Украинското правителство се надява полетите от и до Украйна да не бъдат спрени, защото това би означавало същинска блокада на страната и обеща да компенсира всички застрахователи и лизингодатели за евентуални щети, ако не преустановят полетите до украинските летища.

Съветникът на Зеленски Михаил Подоляк каза, че независимо какво ще решат авиокомпаниите, Киев няма да затвори въздушното си пространство, тъй като това ще прилича на "вид частична блокада“.

Превод и редакция: Юлиян Марков