Северна Корея потвърди в понеделник, че е изстреляла балистична ракета "Хвасон-12“, същото оръжие, с което някога заплашваше да насочи към американската територия остров Гуам, предизвиквайки опасения, че ядрената държава може да възобнови тестовете на балистични ракети с голям обсег, предава Reuters.

За изстрелването на балистичната ракета със среден обсег (БРСО) беше съобщено за първи път от южнокорейските и японските власти в неделя. Това беше седмото изпитание, проведено от Северна Корея този месец, и първото с ракета с ядрен капацитет от 2017 г. насам.

Съединените щати са загрижени, че ескалиращите ракетни тестове на Северна Корея биха могли да бъдат предшественици на възобновените тестове на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети (МКБР) и заплашиха с отговор, "предназначен да покаже нашата отдаденост към нашите съюзници", каза високопоставен американски служител пред репортери във Вашингтон.

"Не е само това, което направиха вчера, факт е , че това идва след доста значителен брой тестове през този месец“, каза служителят, като същевременно призова Пхенян да се присъедини към преки преговори без предварителни условия.

Северна Корея заяви, че е отворена за дипломация, но че инициативите на Вашингтон са подкопани от подкрепата му за санкции и съвместни военни учения и натрупване на оръжия в Южна Корея и региона.

На фона на вълна от дипломация през 2018 г., включително срещи на върха с тогавашния американски президент Доналд Тръмп, севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви ядрените си сили за завършени и казаха, че ще преустанови ядрените изпитания и изстрелванията на МКБР.

Ким заяви, че страната му вече не е обвързана с този мораториум, след като преговорите спряха през 2019 г., а Северна Корея предложи този месец, че може да поднови тези тестови дейности, защото Съединените щати не са показали никакви признаци за отказване от своите "враждебни политики“.

Не е ясно дали ракети като "Хвасон-12“ са били включени в мораториума на Ким, но нито една от тях не е била тествана от 2017 г.

Анализатори на ситуацията в Северна Корея казаха, че тестовете изглежда са насочени към осигуряване на глобално приемане на нейните оръжейни програми, независимо дали чрез отстъпки или просто спечелване на "уморено примирение от един разсеян с други проблеми свят.“

"Разсейването на света по други въпроси всъщност изглежда работи в полза на Северна Корея в момента“, каза Маркус Гарлаускас, старши сътрудник от мозъчния тръст на Атлантическия съвет и бивш служител на националното разузнаване на САЩ за Северна Корея.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин каза, че неотдавнашната серия от севернокорейските ракетни тестове напомня за повишеното напрежение през 2017 г., когато Северна Корея проведе множество ядрени опити, изстреля най-големите си ракети и получи заплахи за "огън и ярост" от Съединените щати .

Министърът на отбраната на Южна Корея посети ракетното командване на армията на страната си в понеделник, за да провери готовността му пред изстрелванията на Северна Корея, се казва в изявление на министерството.

Министърът на отбраната на Япония Нобуо Киши каза пред репортери, че Северна Корея ескалира провокациите си към международната общност и каза, че нейния "забележителен напредък" в ракетните технологии "не може да бъде толериран".

Опитът в неделя "потвърди точността, безопасността и оперативната ефективност на произведената оръжейна система тип "Хвасон-12“", съобщи севернокорейската държавна информационна агенция KCNA.

Държавните медии отразяват изстрелването, но не споменават Съединените щати и не се съобщава, че Ким е присъствал. Севернокорейски служители казаха този месец, че тестовете са за самозащита и не са насочени към конкретна страна.

Ким обеща преди Нова година да укрепи военните способности на Северна Корея в лицето на международната несигурност, причинена от "враждебната политика" на Съединените щати и техните съюзници.

Северна Корея по-рано заяви, че "Хвасон-12“ може да носи "тежка ядрена бойна глава с голям размер “, а анализаторите изчисляват, че има обхват от 4 500 км.

През август 2017 г., само часове след като Тръмп каза на Севера, че всяка заплаха за Съединените щати ще бъде посрещната с "огън и ярост“, командирът на стратегическите сили на Пхенян каза, че "сериозно обмисля план за обгръщащ огън“, включващ едновременно изстрелване на четири ракети "Хвасон-12“ към остров Гуам.

През същата година Северна Корея тества ракети "Хвасон-12“ най-малко шест пъти, включително два пъти над северния японски остров Хокайдо.

KCNA заяви, че изстрелването на ракета в неделя е извършено по такъв начин, че да се гарантира безопасността на съседните страни, и че тестовата бойна глава е снабдена с камера, която прави снимки, докато се намира в космоса.

Превод и редакция: Юлиян Марков