Канада трябва да използва федерални правомощия, за да облекчи нарастващите икономически смущения, причинени от блокирането на жизнено важен търговски път между САЩ и Канада от протестиращи, които се противопоставят на задължителната ваксинация, заяви администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, цитирана от Reuters.



Затварянето на моста Амбасадор, най-натовареният международен сухопътен граничен пункт в Северна Америка и жизненоважен маршрут за снабдяване за производителите на автомобили в Детройт, спря част от производството на автомобили и накара компаниите да търсят начини, за да ограничат икономическите щети.





Канадските шофьори на камиони започнаха протестите си като "Конвой на свободата", окупиращ Отава, столицата на страната, за да се противопоставят на задължителната ваксинация или карантина за трансграничните шофьори, прилагана и от правителството на САЩ.





Те започнаха да блокират моста Амбасадор в понеделник и оттогава затвориха два по-малки гранични пункта в провинциите Алберта и Манитоба.





Тъй като много западни страни са изтощени от пандемията и почти двегодишните ограничения заради коронавируса, протестите се разпространиха в Австралия, Нова Зеландия и Франция, въпреки че вълната от инфекции, причинени от силно заразния вариант "Омикрон", започна да намалява на някои места.





Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас и министърът на транспорта Пийт Бутиджидж призоваха в четвъртък канадските си колеги "да използват федералните правомощия за разрешаване на тази ситуация на съвместната ни граница“, каза служител на Белия дом.





"Граничните и митническите власти на САЩ и Канада работят, за да осигурят непрекъснат поток от стоки и услуги през нашата международна граница, като използват алтернативни сухопътни маршрути, както и опции по въздух и море."





Канадските федерални министри определиха блокадата като незаконна и призоваха протестиращите да се върнат у дома.





В четвъртък в "Туитър" канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е разговарял с Дрю Дилкенс, кмет на Уиндзор, Онтарио, който граничи с Детройт, и е заявил, че федералното правителство е готово да помогне на Уиндзор и провинцията да овладеят ситуацията.





"Това причинява реална вреда на работниците и икономиките от двете страни на границата“, каза той.





Полицията близо до моста Амбасадор е започнала да получава подкрепления, каза Дилкенс по-рано пред CNN.



"(Ако) протестиращите не си тръгнат, ще трябва да намерим изход. Ако това означава физическото им отстраняване, това ще означава физическото им отстраняване и ние сме готови да го направим", каза той.





По-късно Дилкенс каза, че Уиндзор иска съдебно разпореждане за отстраняване на протестиращите, добавяйки, че се стреми да разреши проблема по мирен начин.





"(Въпреки че) може да е приятно за някой да види насилственото отстраняване на демонстрантите, подобно действие може да разгорещи ситуацията и със сигурност да накара повече хора да дойдат тук и да допринесат за протеста, а ние не искаме да рискуваме допълнителен конфликт, " каза той.



Съд в Онтарио в четвъртък замрази средства, дарени на протестиращите срещу ваксинацията чрез приложението GiveSendGo. Групата на конвоите е събрала повече от 8 милиона долара към късния следобед в четвъртък, съобщи базираната в Бостън компания.





Протестиращите започнаха да се събират с превозните си средства в Отава преди близо две седмици и окупираха главната улица в центъра на града, където се намира парламента, Банката на Канада и кабинета на министър-председателя.



Превод и редакция: Юлиян Марков