Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да обяви на 11 октомври отпускането на нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност около 200 милиона долара (370.13 милиона лева), съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници.

Агенцията не пояснява какво точно ще бъде включено в пакета военна помощ за Украйна от САЩ. Очаква се това да бъде обявено "в сряда на среща на контактната група за доставките на оръжия за Украйна в Брюксел“.

По-рано прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър заяви на брифинг, че общият размер на средствата, които Вашингтон може да използва за оказване на военна помощ на Украйна, е около 7 млрд. (12.95 млрд. лева). Той обаче не уточни за колко време ще стигнат тези средаства за специфичните нужди на Украйна.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че може да намери средства за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна, дори ако Конгресът откаже да подкрепи подобни програми, но отказа да даде повече подробности по въпроса.

Администрацията на САЩ, ръководена от президента демократ Байдън, поиска на 10 август от Конгреса 13 милиарда долара за спешна военна помощ за Киев като допълнителни разходи от федералния бюджет през фискалната 2023 година, която приключи на 30 септември. Освен това са поискани 8,5 милиарда долара за оказване на икономическа помощ и помощ за сигурността на Украйна и други страни. Въпреки това някои законодатели от Републиканската партия, която в момента е в опозиция, публично отказват да подкрепят всякакви нови инициативи, които предвиждат по-нататъшно предоставяне на голяма финансова помощ на Киев.

Ако Конгресът не предостави нови средства за закупуване на заместители и Пентагонът изчерпи средствата, които може да препрограмира, за да поддържа корпоративните договори, САЩ, Украйна и производителите на оръжие може да бъдат принудени да предприемат други стъпки за запълване на запасите.

Препрограмирането, инструмент, използван за прехвърляне на средства в сметките на Министерството на отбраната за посрещане на спешни нужди, може да се използва за закупуване на оръжия от производители на оръжия като Lockheed Martin, който произвежда управляемата система за многократно изстрелване (GMLRS) и General Dynamics (GD.N) , който произвежда 155 милиметровите артилерийски боеприпаси. И двете са от съществено значение за операциите на Украйна.