Администрацията на американския президент Джо Байдън е взела решение да отмени забраната за продажба на оръжия на Саудитска Арабия от САЩ, съобщават трима запознати източници пред Reuters, с което се променя тригодишната политика за оказване на натиск върху Кралството да прекрати войната в Йемен.

Администрацията на Байдън е информирала Конгреса на САЩ тази седмица за решението си да отмени забраната, съобщава сътрудник на Конгреса. Източникът е заявил, че продажбите могат да бъдат възобновени още през следващата седмица.

"Саудитците изпълниха своята част от сделката и ние сме готови да изпълним нашата, като върнем тези случаи в редовен порядък чрез съответното уведомяване и консултации с Конгреса", заявява високопоставен служител от администрацията на Байдън.

От март 2022 г. насам, когато саудитците и хутите сключиха ръководено от ООН примирие, не е имало саудитски въздушни удари в Йемен и трансграничният обстрел от Йемен към Кралството в голяма степен е спрял, посочва служителят на администрацията.

През 2021 г. Байдън възприе по-строга позиция по отношение на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия, като се позова на кампанията на Кралството срещу съюзените с Иран хути в Йемен, която доведе до тежки жертви сред цивилното население.

Войната в Йемен се разглежда като една от няколкото марионетни битки между Иран и Саудитска Арабия. Хутите свалиха подкрепяното от Саудитска Арабия правителство от Сана в края на 2014 г. и от 2015 г. воюват срещу водения от Саудитска Арабия военен алианс - конфликт, в който загинаха стотици хиляди хора и 80% от населението на Йемен е зависимо от хуманитарна помощ.