Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "сега има всички индикации, че Русия планира да нахлуе в Украйна, включително признаци, че Москва извършва операция под фалшив флаг, за да го оправдае, след като украинските сили и проруските бунтовници си размениха огън през линията на съприкосновение в Донбас, предава Reuters.

Москва, от своя страна, изгони втория човек от посолството на САЩ в Русия и разпространи остро формулирано писмо до Съединените щати, в което обвинява Вашингтон, че пренебрегва исканията й за сигурност.

Думите на Байдън дойдоха малко след като Украйна и проруските сепаратисти размениха огън по линията на съприкосновение, която ги разделя и това западните власти описаха като възможен претекст, създаден от Москва за нахлуване.

"Имаме основание да вярваме, че те участват в операция под фалшив флаг, за да имат извинение да нахлуят. Всички индикации, които имаме, са, че са готови да влязат в Украйна и да нападнат Украйна“, каза Байдън пред репортери, докато напуска Белия дом.

Байдън нареди на държавния секретар Антони Блинкен да промени плановете си за пътуване в последния момент, за да говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна.

"Доказателствата на място са, че Русия се движи към неизбежна инвазия. Това е решаващ момент", каза пред репортери посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд.

Украйна и проруските бунтовници представиха противоречиви разкази за обстрелите през линията на съприкосновение в Донбас. Подробностите не могат да бъдат установени независимо, но докладите от двете страни предполагат инцидент, по-сериозен от рутинните нарушения на примирието, съобщавани редовно в района.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва е "сериозно загрижена" от съобщенията за ескалация.

Британският външен министър Лиз Тръс нарече докладите "откровен опит на руското правителство да изфабрикува претексти за инвазия".

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че проруските сили са обстреляли детска градина, което той нарече "голяма провокация". Сепаратистите от своя страна обвиниха правителствените сили, че са открили огън по тяхна територия четири пъти през последните 24 часа.

Остин каза, че Вашингтон "все още събира подробности, но от известно време сме казвали, че руснаците може да направят нещо подобно, за да оправдаят военен конфликт“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че Алиансът е "загрижен, че Русия се опитва да организира претекст за въоръжена атака срещу Украйна. Все още няма яснота относно руските намерения".

"Те имат достатъчно войски, достатъчно способности, за да започнат пълноценна инвазия в Украйна с много малко или никакво време за предупреждение," каза Столтенберг

Високопоставен източник от украинското правителство каза, че обстрелът на линията на съприкосновение с подкрепяните от Русия сепаратистки сили надхвърля мащаба на нарушенията на примирието, за които редовно се съобщава по време на конфликта.

"Не е типично. Много прилича на провокация", каза източникът пред Reuters.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва вече е предупредила, че концентрацията на допълнителни украински сили в близост до фронтовата линия на Донбас създава риск от провокации. Киев отрече да е натрупал допълнителни войски в района.

Киев обвини бунтовниците, че са изстреляли снаряди на няколко места, включително някои, които са поразили детска градина, а други са ударили училище, където учениците се е наложило да се крият в мазето

Видеозаписи, публикувани от украинската полиция, показват дупка през тухлена стена в стая, в която има отломки и детски играчки. Отделни изображения показват служители на спешна помощ, които ескортират малки деца и учители от сграда.

Превод и редакция: Юлиян Марков