Съединените щати са видели Русия да се запасява с кръв, да приближава войските си до границите на Украйна и да лети с повече бойни самолети, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, отхвърляйки твърденията на Москва за изтегляне, предава TACC След срещата в Брюксел Остин ще пътува до Полша, където ще се срещне с американските войски. Той съобщи, че България се е договорила в четвъртък да приеме американски военни от базираната в Германия рота Stryker за съвместно обучение, предава Reuters.

"Аз самият бях военен до не толкова отдавна. Знам от първа ръка, че подобни неща не се правят без причина", каза Остин, който е пенсиониран генерал. "И със сигурност не ги правиш, ако се готвиш да си събереш багажа и да се прибереш вкъщи.“

Москва отрича, че планира да нахлуе в Украйна и каза тази седмица, че изтегля някои войски. Министерството на отбраната на Русия разпространи видеозапис, за който каза, че показва напускащи Крим части.

Maxar Technologies, частна американска компания, която проследява натрупването на войски, каза, че сателитните изображения показват, че докато Русия е изтеглила малко военно оборудване е пристигнало ново.

"Виждаме ги да летят с повече бойни и поддържащи самолети. Виждаме как изострят своята готовност в Черно море", каза Остин. "Виждаме ги дори да се запасяват с кръв.

Reuters първа съобщи, че Русия е насочила доставки на кръв към границите на Украйна и думите на Остин са първото публично потвърждение на това разузнаване.

Подкрепяните от Русия бунтовници и украинските сили си размениха обвинения в четвъртък за стрелба през линията на прекратяване на огъня в Източна Украйна, а Киев каза, че инцидентите изглеждат като "провокация" в момент, когато Русия има войски, струпани на границата.

Остин, изказвайки се в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел, каза, че съобщенията за обстрел са тревожни.

"Все още събираме информация, но от известно време предупреждавахме, че руснаците може да направят нещо подобно, за да оправдаят военен конфликт“, каза той на пресконференция.

Той добави, че Алиансът ще проучи начини за повишаване на военната си готовност, тъй като разполагането на Москва "извежда руските войски точно до прага на НАТО".

Той също така поднови предупрежденията на САЩ за потенциални операции под фалшив флаг от страна на Русия, за да оправдае атака, "игра, която сме виждали да провеждат в миналото“.

"И така, ние и нашите съюзници ще останем бдителни“, каза Остин.

Превод и редакция: Юлиян Марков