Съединените щати и техните съюзници засилиха санкционния натиск върху Русия заради разполагането на войски в сепаратистките региони на Източна Украйна, което се превърна в една от най-тежките кризи на сигурността в Европа от десетилетия, обобщава Reuters.

Украинските военни съобщиха, че един войник е бил убит и шестима са били ранени при засилен обстрел от проруски сепаратисти, използващи тежка артилерия, минохвъргачки и ракетни системи "Град" в двата отцепили се региона през предходните 24 часа.

Руският президент Владимир Путин е събрал повече от 150 000 войници близо до границите на Украйна, според оценки на САЩ, и подписа указ за разполагане на войски в отцепилите се анклави Донецк и Луганск с цел "опазване на мира“ – оправдание, което Съединените щати наричат "глупости".

Путин призна в понеделник за независими сепаратистките анклави в района на Донбас в Източна Украйна, които граничат с Русия, задълбочвайки страховете на Запада от голяма война в Европа, заради повишената перспективата за пълномащабна инвазия в Украйна и извън границите на отцепилите се райони.

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания, Австралия, Канада и Япония отговориха със санкции срещу банки и представеители на руския елит, докато Германия замрази процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток-2".

Британският външен министър Лиз Тръс, обявявайки нови санкции срещу Русия, каза, че Великобритания ще спре продажбата на облигации на държавния дълг на Русия в Лондон.

"Бяхме много ясни, че ще ограничим руския достъп до британските пазари“, каза Тръс пред Sky News. "Ще спрем възможността руското правителство да търгува с държавния си дълг в Обединеното кралство.

Във вторник Великобритания обяви санкции срещу трима милиардери с тесни връзки с Путин и пет малки кредитни институции, включително "Промсвязбанк".

Но, подобно на други съюзници на САЩ, Великобритания предупреди, че предстоят още санкции, ако Русия започне пълна инвазия срещу Украйна.

"Ще има още по-строги санкции срещу ключови олигарси, срещу ключови организации в Русия, санкции, ограничаващи достъпа на Русия до финансовите пазари, ако има пълномащабна инвазия в Украйна“, каза Тръс.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли заплахата от санкции във вторник.

"Нашите европейски, американски, британски колеги няма да спрат и няма да се успокоят, докато не изчерпят всичките си възможности за така нареченото "наказание на Русия“", каза той.

Китай заяви, че никога не е смятал, че санкциите са най-добрият начин за решаване на проблеми, според говорител на външното министерство. Тя призова за "диалог и консултация“.

Москва поиска гаранции за сигурност, включително обещание, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО, докато Съединените щати и техните съюзници предлагат на Путин стъпки за изграждане на доверие и контрол на въоръженията, за да разсеят противопоставянето.

Сателитните изображения през последните 24 часа показват няколко нови военни формирования и оборудване в Западна Русия и повече от 100 превозни средства на малко летище в Южна Беларус, което граничи с Украйна, според американската фирма Maxar.

Украйна започна да набира резервисти на възраст 18-60 години след указ на президента Владимир Зеленски, съобщиха от въоръжените сили.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан отмениха отделни планирани срещи с Лавров във вторник, след като седмици на упорита дипломация не успяха да сложат край на кризата.

Плановете, обявени от президента на САЩ Джо Байдън за укрепване на Естония, Латвия и Литва, включват изпращане на 800 пехотни войници и до осем бойни самолета F-35 по източния фланг на НАТО, каза представител на САЩ, но те ще бъдат преразпределени от дуги места, а не нови такива..

Путин не е гледал речта на Байдън и Русия първо ще разгледа какво са предприели Съединените щати, преди да отговори, според говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските информационни агенции.

Руският президент от своя страна декларира, че винаги е бил отворен за намиране на дипломатически решения, но че "интересите на Русия и сигурността на нашите граждани са безусловни за нас".

В отговор на спирането на сертификацията на "Северен поток-2" заместник-председателят на руският съвет за сигурност и бивш президент и премиер на страната Дмитрий Медведев заплаши, че цената на газа в Европа ще достигне две хиляди долара за хиляда куб.м.

Превод и редакция: Юлиян Марков