Руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна до дни, каза президентът на САЩ Джо Байдън в петък, след като сепаратистите, подкрепяни от Москва, обявиха всеобща евакуация на гражданите на непризнатите републики към Русия, ход, за който Западът се опасява, че е част от претекст за атака, предава Reuters.

Предупредителни сирени прозвучаха в Донецк и Луганск в петък, след като лидерите на бунтовниците обявиха евакуацията на стотици хиляди хора в Русия.

"Имаме основание да вярваме, че руските сили планират и възнамеряват да атакуват Украйна през следващата седмица, през следващите дни“, каза Байдън пред репортери в Белия дом, добавяйки, че Киев ще бъде цел на нападението.

"От този момент съм убеден, че той е взел решението.

Късно в петък украинското военно разузнаване съобщи, че руските специални части са заложили експлозиви в обекти на социалната инфраструктура в Донецк и призова жителите да останат у дома. Руската Федерална служба за сигурност не отговори веднага на искане за коментар.

Позовавайки се на кореспонденти на място, руските информационни агенции по-късно съобщиха, че две експлозии са ударили Луганск, един от главните градове в отцепилата се от Украйна Народна република Луганск, и участък от газопровод в района се е запалил.

По-рано лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск разпространиха видеоизявления, в които обявиха всеобща евакуация и обвиниха Украйна, че се готви да атакува и двата региона скоро - обвинение, според което Киев категорично отрича.

Но изглежда, че поне един от видеоклиповете е създаден в сряда, преди да започне последното избухване на обстрела, според метаданните, вградени в кадрите. Това породи подозрения сред западните анализатори, въпреки че може да е записан предварително.

Запитана за евакуацията, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че те са "добър пример" за това, от което се страхува Вашингтон.

"Ние... отдавна предсказахме, че руснаците ще участват в претексти или стъпки, които биха поставили претекст или за война, или за създаване на объркване или разпространение на дезинформация на място“, каза тя пред репортери.

Часове след съобщението за евакуация джип избухна пред сграда на правителството на бунтовниците в град Донецк.

Много семейства в предимно рускоезичния район вече са получили гражданство от Москва някои се качват на автобуси на евакуационен пункт в Донецк, откъдето според властите ще напуснат 700 000 души.

Евакуацията започна, след като в петък в зоната на конфликта се случи най-интензивната артилерийска бомбардировка от години.

Русия пусна кадри, показващи, че изтегля войските си от границата, но вместо това Съединените щати смятат, че е имало увеличение до между 169 000-190 000 войници от 100 000 в края на януари.

Нови хеликоптери и разполагане на бойна група на танкове, бронетранспортьори и поддържащо оборудване са разположени в Русия, близо до границата, според базираната в САЩ Maxar Technologies, която проследява развитието със сателитни изображения.

Кремъл има десетки хиляди войници, провеждащи учения в Беларус, северно от Украйна, които трябва да приключат в неделя. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко се срещна с Путин в петък, като предварително каза, че войниците мога да останат толкова дълго, колкото е необходимо.

Западните страни се страхуват от конфликт в мащаб, невиждан в Европа поне от югославските и чеченските войни през 90-те години, когато загинаха стотици хиляди и милиони избягаха.

Евакуацията наложи допълнителен натиск върху валутата на руската рубла и други активи.

Дипломатически източник с дългогодишен опит в конфликта описа обстрела в петък като най-интензивния, откакто голямата война там приключи с прекратяване на огъня през 2015 г. "Те стрелят – по всички и всичко.

Германският външен министър Аналена Бербок каза, че не смята, че пълноценна инвазия е най-вероятният сценарий, но че Русия може да извърши преврат в Украйна, да атакува критична инфраструктура или да подтикне към насилие, за което ще обвини Киев.

Киев също заяви, че е малко вероятно пълномащабна инвазия.

Как ще реагират съюзниците на различни видове агресии, различни от цялостната инвазия, далеч не е договорено, казаха американски и европейски представители на фона на различията в ЕС.

"Онези, които са най-близо до Русия, като Унгария, ще бъдат против всякакви санкции, освен ако няма пълномащабно военно нахлуване“, смята високопоставен дипломат.

Превод и редакция: Юлиян Марков