Десетки руски военнослужещи се обучават в Иран да използват балистичната ракетна система с малък обсег Fath-360, съобщават двама европейски разузнавателни източници пред Reuters и добавят, че очакват скорошна доставка на стотици от сателитно насочваните оръжия за Русия за войната ѝ в Украйна.

Смята се, че представители на руското министерство на отбраната са подписали на 13 декември в Техеран договор с ирански официални лица за Fath-360 и друга балистична ракетна система, построена от иранската държавна Организация за аерокосмическа промишленост (AIO), наречена Ababil, според служителите на разузнаването, пожелали анонимност, за да обсъждат чувствителни въпроси.

Позовавайки се на множество поверителни разузнавателни източници, служителите твърдят, че руски персонал е посетил Иран, за да се научи как да работи със защитната система Fath-360, която изстрелва ракети с максимален обсег от 120 километра и бойна глава от 150 килограма. Един от източниците твърди, че "единствената следваща възможна" стъпка след обучението би била действителната доставка на ракетите в Русия.

Москва разполага с набор от собствени балистични ракети, но доставката на Fath-360 може да позволи на Русия да използва по-голяма част от арсенала си за цели извън фронтовата линия, като същевременно използва ирански бойни глави за цели с по-близък обсег, посочва военен експерт.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заявява, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО и партньорите от Г-7 "са готови да дадат бърз и строг отговор, ако Иран пристъпи към такива трансфери".

Това "би представлявало драматична ескалация на подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна", заявява говорителят. "Белият дом многократно предупреждаваше за задълбочаващото се партньорство в областта на сигурността между Русия и Иран от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна."

Министерството на отбраната на Русия не е отговорило на молбата за коментар.

В изявление на постоянното представителство на Иран към ООН в Ню Йорк се посочва, че Ислямската република е установила дългосрочно стратегическо партньорство с Русия в различни области, включително военно сътрудничество.

"Въпреки това, от етична гледна точка, Иран се въздържа от трансфер на каквито и да било оръжия, включително ракети, които потенциално биха могли да бъдат използвани в конфликта с Украйна, докато той не приключи", се посочва в изявлението

Белият дом отказва да потвърди, че Иран е обучавал руски военен персонал на Fath-360 или че се е подготвял да изпрати оръжията на Русия, за да ги използва срещу Украйна.

През февруари тази година Reuters съобщи за задълбочаване на военното сътрудничество между Иран и Русия и интереса на Москва към иранските ракети земя-земя. Анонимни източници заявиха по-рано пред британската агенция, че около 400 балистични ракети земя-земя с голям обсег Fateh-110 вече са доставени на Русия.