Според двама източници от европейска разузнавателна агенция и документи, разгледани от Reuters, Русия е създала оръжейна програма в Китай за разработване и производство на безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна.

Според един от документите - доклад, който "Купол" е изпратил на руското държавно оръжейно дружество "Алмаз-Антей" по-рано тази година и в който се описва работата на "Купол", той е разработил и изпробвал в полет в Китай нов модел дрон, наречен "Харпия-3" (Г3), с помощта на местни специалисти.

В последваща актуализация "Купол" съобщава на министерството на отбраната, че е успял да произведе дронове, включително Г3, в голям мащаб в завод в Китай, така че оръжията да могат да бъдат използвани в "специалната военна операция" в Украйна - терминът, който Москва използва за войната.

"Купол", "Алмаз-Антей" и руското министерство на отбраната не са отговорили на молбите за коментар за настоящата статия. Китайското министерство на външните работи е заявило пред британската медия, че не знае за подобен проект, като е добавило, че в страната има строги мерки за контрол върху износа на безпилотни летателни апарати(БпЛА).

Фабиан Хинц, научен сътрудник в "Международния институт за стратегически изследвания", базиран в Лондон изследователски център в областта на отбраната, заявява, че доставката на БпЛА от Китай за Русия, ако бъде потвърдена, ще бъде значително събитие.

"Ако погледнете това, което е известно досега, Китай е доставил предимно стоки с двойна употреба - това са компоненти, подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи", коментира той пред британската агенция. "Това е, което е съобщено досега. Но това, което наистина не сме виждали, поне в откритите източници, са документирани трансфери на цели оръжейни системи".

Миналата седмица американски официални лица изразиха загриженост относно това, което според тях е китайска подкрепа за руската военна машина, като отказаха да предоставят конкретна информация.

Г3 може да измине около 2000 км с полезен товар от 50 кг, според докладите на 'Купол" към министерството. Образци на Г3 и някои други модели безпилотни летателни апарати, произведени в Китай, са били доставени на "Купол", в Русия за по-нататъшно тестване, отново с участието на китайски експерти, твърдят те.

В документите не се посочват китайските специалисти по безпилотни летателни апарати, участвали в проекта, който е описан в тях, и Reuters не е успяла да установи тяхната самоличност.

"Купол" е приел седем военни дрона, произведени в Китай, включително два Г3, в централата си в руския град Ижевск, според двата отделни документа, разгледани от Reuters, които представляват фактури, изпратени на "Купол" през лятото от руска фирма, която според двамата европейски разузнавателни източници служи като посредник с китайските доставчици. Във фактурите, едната от които изисква плащане в китайски юани, не са посочени дати на доставка, нито са идентифицирани доставчиците в Китай.

Двамата източници от разузнаването заявяват, че доставката на образците на безпилотните летателни апарати в Купол е първото конкретно доказателство, което тяхната агенция е открила, за доставка на цели безпилотни летателни апарати, произведени в Китай, в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Според докладите на "Купол", изпратени до министерството на отбраната, Г3 е усъвършенствана версия на безпилотния самолет "Харпия-А1". Според тях, той е преработен от китайски експерти, които са работили по чертежите на "Харпия-А1".

"Купол" заявява, че в рамките на осем месеца китайският проект ще бъде готов за производството на разработения в Китай ударен безпилотен летателен апарат REM 1 с полезен товар от 400 кг. Двамата европейски разузнавателни източници твърдят, че тази система ще бъде подобна на американския безпилотен самолет Reaper.

Източниците са заявили, че друга руска отбранителна фирма, наречена ТСК "Вектор", е действала като посредник между "Купол" и китайските доставчици в проекта. Те твърдят, че руските фирми са работили с китайска компания, наречена Redlepus TSK Vector Industrial, базирана в Шънджън, без да уточняват ролята на Redlepus.

ТСК Вектор и Redlepus не са отговорили на запитванията за коментар.

Отделен документ, разгледан от Reuters, разкрива плановете на "Купол", ТСК "Вектор“ и Redlepus за създаване на съвместен руско-китайски изследователски и производствен център за дронове в специалната икономическа зона Кашгар в китайската провинция Синдзян.

Reuters не е в състояние да определи кой е изготвил документа, който носи логото на трите компании, нито да идентифицира целевия получател. В документа се посочва, че "Базата за изследване и производство на съвременни безпилотни летателни апарати" с площ 80 хектара ще може да произвежда 800 безпилотни летателни апарата годишно. Не е посочен срок, в който тя ще започне да функционира.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че неговата армия е получила около 140 000 безпилотни летателни апарата през 2023 г. и че Москва планира да увеличи този брой десетократно през тази година.

"Който реагира по-бързо на изискванията на бойното поле, печели", заяви той на среща в Санкт Петербург, посветена на производството на дронове.