На 12 октомври руските и украинските сили водиха ожесточени сражения около източния украински град Авдеевка, след като Москва започна една от най-големите си военни офанзиви от месеци насам, пише Reuters.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските сили удържат позициите си през третия ден на сраженията, но служители на градска военна администрация (ГВА) заявиха, че руските атаки са безмилостни.

Киев твърди, че Москва е пренасочила много жива сила и голямо количество техника към района на Авдеевка, показвайки, че може да нанесе удар въпреки продължилото четири месеца украинско контранастъпление на изток и юг.

"Удържаме позициите си. Украинската смелост и единство са тези, които ще определят как ще завърши тази война", написа Зеленски в приложението за съобщения Telegram.

Украинските сили за специални операции (ССО) заявиха, че войските на Киев са "осуетили плановете на обезумелия враг, отблъснали са всички атаки и са удържали позициите си".

Виталий Барабаш, началник на военната администрация на града, заяви пред украинската телевизия: "Врагът не спира да щурмува, те идват от всички посоки".

В Авдеевка се намира голям завод за производство на кокс в югозападната част на Донецка област и е разположен северозападно от контролирания от Русия град Донецк.

Градът се превърна в символ на съпротивата, като се противопостави на руските войски, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., и спомогна за това Москва да не може да придобие пълен контрол над региона, въпреки че твърди, че го е анексирала.

Украинските сили защитават Авдеевка много преди пълномащабното нахлуване миналата година, удържайки линията срещу подкрепяните от Русия бойци, които поеха контрол над територията в Източна Украйна през 2014 г., след като руските сили завзеха Крим.

В Авдеевка са останали малко над 1600 жители от предвоенното население от 32 000 души, но постоянният обстрел изключва възможността за организирана евакуация, коментира Барабаш.

МАЩАБНА ОФАНЗИВА

Нападението срещу Авдеевка е една от малкото големи офанзиви, които Москва започна през последните месеци, тъй като нейните войски се съсредоточават върху задържането на контраофанзивата на Киев, която напредва бавно през обширни руски минни полета и силно укрепени окопи.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че нейните сили са нанесли щети на украинските сили в райони, включващи Авдеевка, но не даде много подробности.

Олександър Щупун, говорител на южната група сили на Украйна, заяви, че Русия вижда в Авдеевка възможност да спечели значителна победа и да "обърне хода на бойните действия".

"Днес превземането или обкръжаването на Авдеевка вероятно е най-много, от това което тя може да постигне на този етап", заяви той.

Институтът за изследване на войната (ISW) заяви, че геолокационни кадри показват, че тази седмица Русия е напреднала в някои села югозападно и северозападно от Авдеевка.

Но за обкръжаването на града вероятно ще са нужни повече сили, отколкото Русия е ангажирала за офанзивата си, коментират анализаторите от ISW.

Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на президента на Украйна, заяви, че атаките на Русия изглежда имат за цел да отвлекат вниманието на украинските войници от сраженията на други направления, въпреки че не спомена конкретно Авдеевка, но анализатори от ISW посочиха, че това може да е основната цел на Русия.

През последните седмици Русия също така засили въздушните удари по пристанищата на река Дунав в южната част на Одеса, атакувайки основния маршрут на Киев за износ на храни, след като през юли Москва се отказа от споразумението, позволяващо доставките през Черно море.

При последните нощни атаки военен говорител съобщи, че е бил ударен склад за зърно в района на Одеса. 

Украйна съобщи, че е осуетила опит на руска осемчленна диверсионна група да пресече североизточната ѝ граница в Сумска област през нощта.