На 27 юни руснаците отново атакуват Староконстантинов, където се намира военновъздушна база - честа мишена за бомбардировки. Подобни руски удари са свързани с доставката на изтребители F-16 за Украйна, които трябва да бъдат доставени това лято, пише Reuters.

Украйна очаква първите самолети да пристигнат още този месец, като ВСУ, докато те се опитват да отблъснат руска офанзива по фронтовата линия, която включва опустошителни планиращи бомби, които F-16 потенциално могат да унищожат.

В същото време официални лица не казаха къде точно ще бъдат базирани изтребителите, но Москва обяви след удара по Староконстантинов, че те са насочени към летища, които руснаците смятат, че могат да приемат F-16.

Също така представител на украинските военновъздушни сили заяви, че ударите създават "известни трудности“, но те няма да попречат на доставката на F-16 или използването им на бойното поле.

Във вторник руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило пет украински изтребителя Су-27 на летище Миргород в Полтавска област. Украйна обаче отбеляза, че подобни данни са преувеличени.

Анализаторите казват, че руснаците вероятно са громят специално инфраструктурата на въздушните бази, а именно пистите и складовите съоръжения, за да затруднят излитането на F-16 иили използването им на бойното поле.

На свой ред Джъстин Бронк от Royal United Services Institute отбеляза, че украинските военни, които нямат боеприпаси за противовъздушна отбрана, вероятно ще бъдат принудени да преместват ценни самолети около летищата.

"Всяка наземна система за противовъздушна отбрана може да бъде победена, ако руснаците се погрижат да изстрелят достатъчно ракети по една цел“, заяви той.