Министерството на отбраната на Русия публикува в сряда видеозапис, на който според ведомството се вижда колона от танкове и военни превозни средства, които напускат Кримския полуостров през железопътен мост след учения, добавяйки, че някои войски също ще се върнат в постоянните си бази, предава Reuters.

Москва обяви частично изтегляне на силите си от близо до Украйна във вторник. Този ход обаче беше посрещнат със скептицизъм и президентът на САЩ Джо Байдън каза, че над 150 000 руски войници все още са струпани близо до границите на Украйна.

Светът е свидетел на една от най-дълбоките кризи в отношенията Изток-Запад от десетилетия, в борба за влиянието след Студената война и енергийните доставки, тъй като Москва иска да попречи на Украйна да се присъедини към военния съюз на НАТО.

В сряда сутринта видеозаписи показаха как танкове, бойни машини на пехотата и самоходни артилерийски установки напускат Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г.

Бойната техника и военнослужещи ще бъдат превозени с военни влакове до пунктовете за постоянна дислокация“, казаха от Министерството на отбраната. "При пристигане техниката ще бъде обслужена и подготвена за провеждане на следващата фаза на бойна подготовка“.

Видеото, публикувано от агенция РИА Новости, показва как десетки военни превозни средства преминават през нощта по моста.

Отделна колона от служебни превозни средства е преминала през автомобилния мост, цитира агенция ТАСС руското отбранително ведомство.

Превод и редакция: Юлиян Марков