Руският президент Владимир Путин проведе среща с един от най-високопоставените бивши командири на наемническата група "Вагнер", на която са обсъдили как най-добре да използват "доброволческите отряди" във войната в Украйна, пише Reuters.

Срещата подчертава опита на Кремъл да покаже, че държавата вече е придобила контрол над наемническата група след неуспешния бунт през юни на Евгений Пригожин, който загина заедно с други висши командири при самолетна катастрофа през август.

Само няколко дни след бунта на "Вагнер" Путин предложи на наемниците възможността да продължат да се бият, но предложи командирът Андрей Трошев да поеме поста от Пригожин, съобщи руският вестник "Коммерсант".

От Кремъл съобщиха, че Путин се е срещнал с Трошев, който е известен с псевдонима си "Седой" и със заместник-министъра на отбраната Юнусбек Евкуров.

Обръщайки се към Трошев, Путин е заявил, че са разговаряли за това как "да се създадат доброволчески части, които да могат да изпълняват различни бойни задачи, преди всичко, разбира се, в зоната на специалната военна операция".

"Вие самият воювате в такова подразделение вече повече от година", е заявил Путин. "Знаете какво е това, как се прави, знаете за въпросите, които трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да протече по най-добрия и успешен начин."

Путин е допълнил, че иска да говори за социалната подкрепа за участващите в бойните действия.

Срещата се е провела в Кремъл и показана по държавната телевизия.

Показано беше как Трошев слуша Путин, наведен напред и кимащ с молив в ръка. Неговите забележки не бяха показани.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред информационната агенция РИА Новости, че Трошев сега работи в Министерството на отбраната.

Съдбата на "Вагнер", една от най-закалените в битките наемнически сили в света, е неясна след неуспешния бунт на Пригожин на 23 юни и смъртта му на 23 август.

Прекъснатият бунт се смята за най-сериозното вътрешно предизвикателство за Путин и за руската държава от десетилетия насам. Пригожин заяви, че бунтът не е имал за цел да свали Путин, а да си разчисти сметките с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

След смъртта на Пригожин Путин нарежда на бойците от "Вагнер" да положат клетва за вярност към руската държава, стъпка на която Пригожин се противопоставяше.

Срещата с Путин изглежда показва, че това, което е останало от "Вагнер", сега ще бъде наблюдавано от Трошев и Евкуров, който през последните месеци е пътувал до няколко държави, в които работят наемниците, пише британската агенция.

Награждаван ветеран от руските войни в Афганистан и Чечения и бивш командир в силите за бързо реагиране на вътрешното министерство, Трошев е от Санкт Петербург, родния град на Путин.

През 2016 г. е награден с най-високото руско отличие "Герой на Русия" за щурма на Палмира в Сирия срещу бойците на "Ислямска държава".