Руският президент Владимир Путин реши да се кандидатира на президентските избори през март, ход, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., тъй като ръководителят на Кремъл смята, че трябва да преведе Русия през най-опасния период от десетилетия. Това са заявили шестима източници на Reuters.

Путин, който получи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е президент по-дълго от всеки друг руски владетел след Йосиф Сталин, изпреварвайки дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

Източниците, които са разговаряли с британската медия при условие за анонимност, са заявили, че новините за решението на Путин са се проточили и че съветниците сега се подготвят за кампанията и изборите.

За Путин, който според проучванията на общественото мнение се радва на одобрение от 80% в Русия, изборите са формалност, ако се кандидатира: с подкрепата на държавата, държавните медии и почти никакво обществено несъгласие, той със сигурност ще спечели.

"Решението е взето - той ще се кандидатира", е заявил един от източниците. Намек за това трябва да се появи до няколко седмици, е коментирал друг източник, потвърждавайки съобщение на вестник "Коммерсант" миналия месец.

Малко след публикуването на статията на Reuters говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира информацията, като съобщи, че Путин все още не е обявил намеренията си официално.