Руският президент Владимир Путин обвини Запада във вторник, че умишлено е създал сценарий, предназначен да въвлече Русия във война и игнорира опасенията на страната му за сигурността във връзка с Украйна, предава Reuters.

В първите си директни публични коментари за кризата от близо шест седмици Путин не показа никакви признаци за отстъпление от исканията за сигурност, които Западът определи като "неподходящи за старт на преговори“ и възможно извинение за започване на инвазия - нещо, което Москва отрича.

"Вече е ясно... че фундаменталните руски опасения бяха пренебрегнати“, каза Путин на пресконференция с гостуващия премиер на Унгария, един от няколкото лидери на НАТО, които се опитват да се ангажират в диалог с него, докато кризата се засилва.

Путин описа потенциален бъдещ сценарий, при който Украйна бива приета в НАТО и след това се опита да си върне полуостров Крим, територия, завзета от Русия през 2014 г.

"Нека си представим, че Украйна е член на НАТО и започва тези военни операции. Трябва ли да влезем във война с блока на НАТО? Някой мислил ли е за това? Очевидно не", каза той.

Русия е събрала повече от 100 000 войници край украинската граница и западните страни казват, че се опасяват, че Путин може да планира да нахлуе.

Русия отрича това, но заяви, че може да предприеме неуточнени действия, ако предложенията й за сигурност не бъдат изпълнени. Западните страни в отговор предупреждават , че всяка инвазия ще доведе до санкции срещу Москва.

Кремъл иска Западът да спазва споразумение от 1999 г., според което никоя страна не може да укрепва собствената си сигурност за сметка на другите, което според него е в основата на кризата, каза външният министър Сергей Лавров.

Той визира хартата, подписана в Истанбул от членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която включва Съединените щати и Канада, по време на разговор с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен.

Лавров каза, че Блинкен е приел необходимостта от по-нататъшно обсъждане на въпроса, докато версията на САЩ за разговора се фокусира върху необходимостта Москва да се оттегли.

"Ако президентът Путин наистина не възнамерява да води война или да предизвика смяна на властта (в Украйна),“ е казал Блинкен на Лавров, "тогава сега е моментът да оттеглите войските и тежките въоръжения и да се включите в сериозна дискусия“, каза висш служител на Държавния департамент пред репортери.

САЩ са готови да обсъдят предоставянето на Кремъл начин да провери отсъствието на крилати ракети "Томахоук" в базите на НАТО в Румъния и Полша, ако Русия сподели подобна информация за ракети в някои руски бази, съобщи Bloomberg.

Белият дом и Държавният департамент не отговориха веднага на искания за коментар, но източник, запознат със ситуацията, каза, че Съединените щати само са предложили да проведат разговори по различни проблеми на Русия, като въпросите за контрола на въоръженията в съответните форуми.

Путин не е говорил публично за кризата в Украйна от 23 декември, оставяйки неяснота относно личната си позиция, докато дипломати от Русия и Запада са били ангажирани в многократни кръгове от преговори.

Изказванията му във вторник отразяват светоглед, според който Русия трябва да се защитава от агресивните и враждебни Съединени щати. Вашингтон не е загрижен преди всичко за сигурността на Украйна, а за контролирането на Русия, каза Путин.

"В този смисъл самата Украйна е просто инструмент за постигане на тази цел“, каза той.

"Това може да стане по различни начини, като ни въвлече в някакъв вид въоръжен конфликт и, с помощта на техните съюзници в Европа, наложи въвеждането срещу нас на онези сурови санкции, за които говорят сега в САЩ.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който често спори със западноевропейските лидери относно демокрацията в собствената си страна, каза, че след разговорите си с Путин вярва, че има място за компромис.

"Днес се убедих, че съществуващите различия в позициите могат да бъдат преодолени и е възможно да се подпише споразумение, което да гарантира мир, да гарантира сигурността на Русия и да е приемливо и за страните членки на НАТО“, каза Орбан.

Превод и редакция: Юлиян Марков