Руският президент Владимир Путин предполагаемо чрез посредници е предложил на САЩ замразяване на конфликта в Украйна при настоящото териториално статукво, пише Reuters, позовавайки се на няколко неназовани руски източници.

Агенцията уточнява, че американските й събеседници отричат да е имало каквито и да е контакти с Москва чрез официални или неофициални канали.

Съгласно информацията на Reuters, Путин е предлагал да се замрази конфликта при сегашните линии и не е искал да отстъпи украинска територия, контролирана в момента от Русия.

"Контактите с американците не доведоха до нищо“, предполагаемо е заявил пред Reuters високопоставен руски източник, запознат с дискусиите в края на 2023 г. и началото на 2024 г., "при условие за анонимност поради чувствителността на ситуацията“.

Втори руски източник е казал пред Reuters, че американците са отказали да обсъждат евентуално прекратяване на огъня без участието на Украйна и така контактите са завършили с неуспех.

Трети източник, уж запознат с дискусиите, е заявил: "Всичко се разпадна с американците“. По думите му, от Вашингтон не са искали да оказват натиск върху Украйна.

Кремъл, Белият дом, Държавният департамент на САЩ и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) са отказали коментар.

Американски служител е заявил пред Reuters, че САЩ не са участвали в каквито и да било задкулисни дискусии с Русия и че Вашингтон е последователен в това да не прави нищо зад гърба на Украйна.

Американският служител каза, че изглежда е имало неофициални разговори "Трак II“ между руснаци, които не са в правителството, но че Съединените щати не са били ангажирани с тях.

Анонимният събеседник от САЩ е заявил, че предложението на Путин, основано на това, което беше публично съобщено, е непроменено спрямо предишните искания Русия да запази окупираната украинска територия.

Според информацията на Reuters, сигналът на Путин е бил предаден на Вашингтон, където са се срещнали висши служители на САЩ, включително съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, директорът на Централното разузнавателно управление Бил Бърнс и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Идеята е била Съливан да разговаря с външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков и да определи следващите стъпки.

Но, както пише агенцията, когато са провели телефонен разговор през януари, Съливан е казал на Ушаков, че Вашингтон е готов да говори за други аспекти на отношенията, но няма да говори за прекратяване на огъня без Украйна.