Първата група мигранти напусна Кипър в четвъртък като част от инициатива на папа Франциск за подпомагане на тяхното преместване, съобщи правителството на островната република, цитирано от Reuters.

Папа Франциск посети Кипър в началото на декември. Той обеща да организира трансфера на 50 мигранти в Италия, съобщи тогава кипърското вътрешно министерство.

12 мигранти напуснаха Кипър рано в четвъртък, съобщи Mинистерството.

"Бихме искали горещо да благодарим на папа Франциск и Светия престол за този символичен жест и очакваме, че това ще бъде стъпка към съществена солидарност от други държави-членки (на ЕС) към Република Кипър“, се казва в съобщението.

Етнически разделеният Кипър се затруднява да управлява притока на мигранти и бежанци през последните две години.

Много търсещи убежище пристигат в южните контролирани от правителството райони през "зелената линия“, разделяща острова, след като преди това са пристигнали в отцепилата се турска кипърска общност в северната му част.

Кипър, който е най-близката държава-членка на Европейския съюз до Близкия Изток, казва, че пристигащите досега тази година са се увеличили с 38% в сравнение с цялата 2020 г.

Папа Франциск, чиято защита на бежанци и мигранти е знакова за понтификата му, също посети Гърция и остров Лесбос по-рано този месец.

По време на предишно посещение през 2016 г. папа Франциск напусна Лесбос, тогава на предната линия на европейската миграционна криза, вземайки със себе си 12 сирийски бежанци.

Превод и редакция: Юлиян Марков