Повече от сто високопоставени европейски законодатели ще изпратят във вторник (12 декември) съвместно писмо до своите колеги в САЩ, в което ще молят Конгреса да отпусне допълнителна военна помощ за Украйна в момент, когато американските законодатели се борят за постигане на споразумение, пише Reuters.

Отвореното писмо, прегледано от британската агенция, е подписано от законодатели от най-малко 17 държави, включително Франция, Германия, Италия, Полша и Ирландия, и е знак за нарастващата загриженост в Европа относно продължаването на американската подкрепа за Украйна.

"Ние чуваме опасенията, изразени от нашите американски приятели. От години американските лидери, демократи и републиканци, искат от европейците да поемат повече отговорност за собствената си сигурност. Ние сме съгласни с това оправдано искане", се посочва в писмото на законодателите, водени от Бенжамен Хадад, френски депутат от партията на президента Еманюел Макрон.

Европейските законодатели, сред които са и германският депутат Михаел Рот, председател на Комисията по външни работи на Бундестага, както и италианският му колега Джулио Тремонти, заявяват, че след нахлуването на Русия в Украйна европейците са допринесли толкова, колкото и САЩ.

"Нещо повече, военните разходи са се увеличили в цяла Европа", твърдят те. "Американската военна помощ обаче е критична и спешна".