Външният министър на Полша каза, че Европа е по-близо до война от всякога през последните 30 години, докато Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението около Украйна, обобщава Reuters.

Русия каза, че е в задънена улица, докато се опитва да убеди Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да отмени десетилетия на разширяване на съюза в Европа.

Това е най-кратко картината още преди да са приключили седмичните срещи по сигурността, като в четвъртък текат разговори във Виена в 57-членната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Без да посочи Русия в обръщението си към пратениците на 57-те членове на ОССЕ, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова, всички страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от всякога през последните 30 години“, каза той.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за голяма военна ескалация в Източна Европа“, каза той, маркирайки началото на едногодишното председателство на страната му на най-голямата организация за сигурност в региона.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза: "Въпреки незадоволителна седмица на голяма дипломация за Русия, смятам, че единственият начин руснаците да потвърдят липсата си на намерение да решават проблеми със сила е да продължат дискусията в установените формати, в частност в ОССЕ“.

Пороят от песимистични коментари от руски министри и официални лица постави сериозно съмнение относно шансовете за дипломатически пробив в един от най-тежките моменти в отношенията Изток-Запад след Студената война.

Руският посланик Александър Лукашевич каза пред ОССЕ: "Ако не чуем конструктивен отговор на нашите предложения в разумен срок и продължи агресивната линия на поведение спрямо Русия, ще бъдем принудени да направим подходящи заключения и да предприемем всички необходими мерки, за да гарантираме стратегически баланс и премахване на неприемливите заплахи за националната ни сигурност“.

Той продължи: "Русия е миролюбива страна. Но ние не се нуждаем от мир на всяка цена. Необходимостта да получим тези законно формализирани гаранции за сигурност за нас е безусловна."

Речта му беше в съответствие с модела от скорошни изявления, в които Русия заяви, че иска дипломатическо решение, но също така отхвърли призивите за обръщане на натрупването на войски и предупреди за неуточнени последици за западната сигурност, ако исканията й останат без внимание.

Съединените щати казват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не е база за преговори, но че са готови да говорят за контрол на въоръженията, разполагане на ракети и мерки за изграждане на доверие.

Русия настоява, че след десетилетия на разширяване на НАТО е решена да начертае червени линии и да не допусне Алиансът да приеме Украйна за член или да базира ракети там.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза след разговори с Русия в сряда, че страните трябва да са свободни да избират своите собствени мерки за сигурност.

Посланикът на САЩ Майкъл Карпентър каза на срещата на ОССЕ: "Докато се подготвяме за открит диалог за това как да засилим сигурността в полза на всички, ние трябва решително да отхвърлим изнудването и никога да не допускаме агресията и заплахите да бъдат възнаградени“.

Русия заяви, че ще вземе решение за следващите си действия след преговорите тази седмица. Москва заплаши с неуточнени "военно-технически мерки", ако исканията й бъдат отхвърлени.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза в сряда, че ако Русия се оттегли, това ще покаже, че изобщо не е било сериозна по отношение на дипломацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков