Европейската комисия изпрати официално предизвестие на Полша да плати около 70 милиона евро глоби за това, че не е отменила незаконния дисциплинарен режим за съдиите, каза говорител, което е ескалация в спора между Варшава и Европейския съюз относно върховенството на закона, съобщава Reuters.

Случаят е един от многото спорове между ЕС и управляващата в Полша партия "Право и справедливост“ (ПиС), която дойде на власт през 2015 г. и оттогава е изправена пред обвинения в подкопаване на демократичните свободи.

Миналия октомври висшият съд на ЕС глоби Варшава за това, че не е спряла незабавно работата на Дисциплинарната камара на Върховния полски съд в очакване на окончателна присъда по схемата.

Комисията настоява, че дисциплинарната система позволява политическа намеса в съдилищата и следователно нарушава законите в 27-членния ЕС, както и в Полша, които установяват независимост на съдебната власт.

Говорителят на Комисията Кристиан Уиганд каза в четвъртък, че "призив за плащане“ вече е изпратен до Варшава за това, че не е премахнала дисциплинарния режим, както се разпореди Съдът на Европейските общности.

По-рано източници разкриха пред Reuters, че глобите възлизат на около 70 милиона евро и че Комисията ще даде на Варшава около 45 дни да плати.

ЕК вече блокира достъпа на Полша до милиарди евро стимули от ЕС, предназначени да подпомогнат икономическото възстановяване от пандемията от COVID-19.

Още средства от споделения бюджет на ЕС от 1,1 трилиона евро (1,25 трилиона долара) до 2027 г. са заложени, тъй като блокът става все по-твърд в намерението си да не изплаща пари на държави, които биха могли да насочат средствата в подкрепа на политики, които подкопават либералните демократични принципи.

Варшава казва, че съдебната реформа е била необходима, за да направи съдилищата по-ефективни и да се сложи край на комунистическото влияние. Националистическата партия ПиС също казва, че няма да се подчини на това, което нарича изнудване на ЕС.

Reuters припомня, че ПиС също така ограничава правата на жените, мигрантите и гейовете, както и оказва натиск върху обществени и частни медии, в други примери за нейните социално консервативни политики, които според нея са необходими за защита на суверенитета на Полша.

Превод и редакция: Иван Христов