Полицията във Франция заяви, че е спряла 500 превозни средства, които са се опитвали да влязат в Париж в събота в протест за "Конвой за свобода“ срещу ограниченията заради Covid-19, предава Reuters.



Превозните средства са били спрени на различни входни точки за френската столица и близо 300 глоби са били наложени на пътниците им в сутрешните часове, съобщи полицията в "Туитър".



Вдъхновени от демонстрациите на "Конвоя на свободата" в Канада, шофьорите - от много градове в цяла Франция - се опитваха да се противопоставят на полицейската заповед да не влизат в града.



По-малко от два месеца преди президентските избори, правителството на президента Еманюел Макрон се стреми да предотврати прерастването на протестите в мащабни демонстрации като антиправителствените протести на "жълтите жилетки" от 2018 г., коментира Reuters



Полицията мобилизира хиляди офицери, постави контролно-пропускателни пунктове и разположи бронетранспортьори и камиони с водни оръдия в подготовка за протестите.



Френските протести са срещу правилата, изискващи ваксинационен пропуск, за влизане в много обществени места и идват след месеци на редовни демонстрации срещу пропуска в Париж и други градове.



Движението на "жълтите жилетки", което започна като протест срещу данъците върху горивата, прерасна в по-широк бунт, който предизвика безпрецедентно улично насилие от десетилетия и провери авторитета на Макрон.



Полицията разреши в събота следобед в Париж да се проведат две улични шествия на демонстранти против ваксините и на "жълтите жилетки".

Превод и редакция: Юлиян Марков