Архиепископ Дезмънд Туту, лауреат на Нобелова награда за мир и ветеран от борбата срещу апартейда в Република Южна Африка (РЮА), почина в неделя на 90-годишна възраст, съобщи президентството на републиката, цитирано от Reuters.

През 1984 г. Туту спечели Нобелова награда за мир за ненасилственото си противопоставяне на апартейда. Десетилетие по-късно той стана свидетел на края на този режим и председателства Комисията за истината и помирението, създадена, за да разкрие зверствата, извършени през онези мрачни дни.

Туту беше смятан за живата съвест на нацията както от чернокожите, така и от белите, трайно свидетелство за неговата вяра и дух на помирение в разделена нация.

Туту беше диагностициран с рак на простатата в края на 90-те години на миналия век и през последните години беше хоспитализиран няколко пъти, за да лекува инфекции, свързани с лечението му.

"Смъртта на преподобния архиепископ Дезмънд Туту е поредната глава на скръб в сбогуването на нашата нация с поколението на изключителни южноафриканци, които ни завещаха освободена Южна Африка“, каза президентът Сирил Рамафоса.

Президентството не предоставя подробности за причината за смъртта.

Туту проповядваше срещу тиранията на бялото малцинство и дори след нейния край той никога не се поколеба в борбата си за по-справедлива Южна Африка, призовавайки черния политически елит да бъде държан отговорен за действията си толкова стриктно, колкото и белите африканери.

В последните си години той съжаляваше, че мечтата му за "Нация на дъгата“ все още не се е сбъднала.

"В крайна сметка, на 90-годишна възраст, той почина мирно в старчески дом в Кейптаун тази сутрин“, каза д-р Рамфела Мамфеле, изпълняващ длъжността председател на фондацията, грижеща се за неговата дейност и координатор на офиса на архиепископа в изявление от името на семейство Туту.

Превод и редакция: Юлиян Марков