Владимир Путин демонстрира дизеловата си мощност, но Си Дзинпин има повече. Решението на руския президент да забрани износа на дизелово гориво е една от причините, поради които цените му за използване от промишлеността и домакинствата могат да скочат с още 30% от края на юни, пише Reuters.

Тъй като търсенето навлиза в пиков период, възможността на Си да диктува колко да изнасят китайските петролни компании изглежда е основният двигател на промяната. В световен мащаб търсенето на дизелово гориво и бензин е около 28 млн. барела дневно (бр.), според Международната агенция по енергетика. Дори преди намесата на Русия пазарът не е гъвкав. Намаляването на производството на суров петрол от страна на Саудитска Арабия ограничаваше скромното предлагане на суровината за производство на дизелово гориво.

Запасите в основните държави-потребителки от САЩ до Сингапур са до голяма степен изчерпани през август и са под средните стойности за последните 10 години. Междувременно цените на суровия петрол отстъпиха до 85 долара за барел от 96 долара за барел или повече в края на септември. Брокерите и петролните посредници се опасяват, че по-високите разходи по заемите ще се отразят на икономическия растеж, а Ел Ниньо ще предизвика по-тежка зима в северното полукълбо и ще засили повече търсенето на дизелово гориво.

На пръв поглед влиянието на Китай не е очевидно. От световните експортни потоци от 8 млн. барела дневно, Русия е изнасяла средно по 1 млн. барела дневно от януари до септември, според консултантската компания Vortexa. За същия период Китай е изнасял само 250 000 барела дневно поради квотите. Въпреки това през миналата година страната изпревари САЩ като най-голям рафинерен производител в света с общ капацитет за рафиниране от 18,4 млн. барела дневно. Китайските запаси от дизелово гориво нараснаха с 11% спрямо януари, тъй като вътрешното потребление намаля. Но износът се повиши от най-ниските стойности през 2022 г., тъй като маржовете, които могат да бъдат постигнати при продажби в чужбина, нараснаха.

При 820 000 барела дневно квотите през последните 12 месеца вече са по-високи от миналогодишните и са само с 30% под рекордното ниво през 2020 г. Си Дзинпин разполага с допълнителна огнева мощ. Според изчисленията на анализатора на Breakingviews и Energy Aspects Джанан Шан, допълнителните квоти могат да увеличат износа на китайски дизел до 750 000 барела дневно през ноември и декември.

И накрая, допълнителен износ от 375 000 до 500 000 барела дневно би бил повече от достатъчен за балансиране на доставките в Европа тази зима, където недостигът може да надхвърли 250 000 барела дневно.