Папа Франциск в коледното си послание осъди нарастващата поляризация в личните и международните отношения, заявявайки, че само диалогът може да разреши конфликтите, вариращи от семейни вражди до заплахи за война, предава Reuters.

В своето послание Urbi et Orbi (към града и света) той призова хората и световните лидери да говорят помежду си, вместо да "се ритат в петите“, а дистанцирането, което той каза, се е влошило заради пандемията COVID-19.

"Нашият капацитет за социални взаимоотношения е поставен на изпитание; има нарастваща тенденция да се отдръпваме, да правим всичко сами, да спрем да полагаме усилия да се срещаме с другите и да правим нещата заедно“, каза той от централния балкон на базиликата "Свети Петър“.

"И на международно ниво съществува риск от избягване на диалога, риск тази сложна криза да доведе до преки пътища, вместо да се тръгне по по-дългите пътища на диалога. Но само тези пътища могат да доведат до разрешаване на конфликти и до трайни ползи за всички“, каза той.

Франциск, който навърши 85 години миналата седмица, изброи конфликтите или кризите в Сирия, Йемен, Израел, Палестинските територии, Афганистан, Мианмар, Украйна, Судан, Южен Судан и на други места.

"Продължаваме да сме свидетели на голям брой конфликти, кризи и разногласия“, каза той, говорейки от същия балкон, където за първи път се появи на света като папа след избирането му на 13 март 2013 г.

"Те изглежда никога не свършват; вече почти не ги забелязваме. Толкова сме свикнали с тях, че огромни трагедии сега се подминават с мълчание; рискуваме да не чуем вика на болка и страдание на толкова много от нашите братя и сестри“, каза той, говорейки пред необичайно малка публика, намалена от ограниченията заради пандемията и лошото време само до няколко хиляди.

Той помоли Бог да "даде спокойствие и единство на семействата“, възхвалявайки онези, които се стремят да запазят тях и общностите заедно в такива разделителни времена.

"Нека го помолим за силата да бъде отворен за диалог. В този празничен ден нека го умоляваме да възбуди в сърцата на всички копнеж за помирение и братство“, каза той.

Той използва думата "диалог“ 11 пъти в речта от малко повече от две страници. Франциск помоли Бог да "предотврати нови избухвания на продължителен конфликт“ в Украйна, която обвини Русия в натрупване на десетки хиляди войници в подготовка за възможна мащабна военна офанзива.

Той помоли хората да не бъдат безразлични към тежкото положение на мигрантите, бежанците, разселените лица, политическите затворници и жените, жертви на насилие, и призова лидерите да пазят околната среда за бъдещите поколения.

В своята литургия на Бъдни вечер в петък вечер в базиликата "Свети Петър“ Франциск каза, че хората, които са безразлични към бедните, обиждат Бога и призова всички да "погледнат отвъд всички светлини и украси“ и да си спомнят за най-нуждаещите се.

Превод и редакция: Юлиян Марков