Палестинците провежадат общински избори в окупирания от Израел Западен бряг на фона на нарастващия гняв срещу президента Махмуд Абас, след като той отмени планираните законодателни и президентски избори по-рано тази година, предава Reuters.

Повече от 400 000 палестинци имат право да гласуват за представители в 154 селски съвета на Западния бряг, където палестинската власт на Абас има ограничено самоуправление. Общинските избори обикновено се провеждат на всеки четири или пет години.

Общинските избори не се провеждат в Газа, чиито ислямистки управници от "Хамас“ бойкотират вота на фона на разрив с партията "Фатах“ на Абас. 86-годишният президент отложи общинските избори в големите градове на Западния бряг, като Рамала, които можеше да се разглеждат като референдум за управлението на Абас.

Абас, чиято подкрепа намалява в проучванията на общественото мнение, предизвика широк гняв през април, когато отмени законодателните и президентските избори, насрочени за лятото, позовавайки се на израелските ограничения за гласуването на паестинците в Източен Йерусалим.

Съперниците на Абас, включително "Хамас“, го обвиниха, че е използвал спора за гласуване в Йерусалим като извинение за отмяна на изборите, които според социологическите проучвания той и партията му ще загубят от ислямистката групировка. Абас, който управлява с укази повече от десетилетие, отрича това.

Говорител на "Хамас“, които бойкотираха предишните общински избори през 2012 и 2017 г., каза, че групата "отказва да участва в частични избори, които са съобразени с "Фатах“ и се провеждат от палестинските власти", призовавайки Абас да пренасрочи отменените летни вота.

Хамас се радва на скок в популярността си на Западния бряг и Източен Йерусалим, след като води 11-дневна война с Израел през май. Групата спечели изборите за студентски съвет тази година в няколко водещи университета на Западния бряг, важен барометър за подкрепа.

"Хамас“ спечели последните законодателни избори на палестинците през 2006 г. Тази победа подготви почвата за политически разрив. "Хамас“ превзе Газа след кратка гражданска война там с Фатах през 2007 г. и оттогава управлява крайбрежния анклав.

Превод и редакция: Юлиян Марков