Бившият президент на Южна Корея Парк Кън-хе беше освободена от затвора в петък, близо пет години, след като беше осъдена за корупция, разпалвайки дебат дали тя ще изиграе някаква роля преди президентските избори през март 2022 година, предава Reuters.

69-годишната Парк беше първият демократично избран лидер в страната, отстранен от длъжност, когато Конституционният съд потвърди гласуването в парламента през 2017 г. за отстраняването й заради скандал, който също доведе до влизането затвора на ръководителите на два конгломерата, Samsung и Lotte.

Върховният съд на Южна Корея през януари потвърди присъдата от 20 години затвор, наложена, след като Парк беше призната за виновна в заговор с приятел, който също е в затвора, с цел да получи десетки милиарди вон от компаниите, най-вече за финансиране на семейството на приятеля си и други нетърговски фондации.

Президентът Мун Дже-ин помилва Парк миналата седмица, позовавайки се на влошеното й здраве и изразявайки надежда за "преодоляване на злощастната минала история и насърчаване на националното единство“.

Служители на министерството на правосъдието връчиха помилването на Парк в болницата, където се намира вече месец, съобщи агенция Yonhap, добавяйки, че тя е останала там в петък. От болницата отказаха коментар.

Адвокатът й каза, че Парк, дъщеря на бивш военен диктатор, се е извинила за това, че е предизвикала обществена загриженост и е благодарила на Мун за това, че е взел "трудно решение“.

Освобождаването на Парк идва, когато нейната бивша партия, основната опозиционна консервативна Народна сила, и Демократическата партия на Мун са в тежка президентска надпревара.

Нейното лишаване от свобода раздели страната, като десни, групи организираха ежеседмични митинги в подкрепа на осъдения президент, обвинявайки Мун и неговите политики, призовавайки за освобождаването на Парк, докато правилата за социално дистанциране сложиха край на митингите миналата година.

Стотици привърженици на Парк издържаха на минусовите температури, за да се съберат пред болницата, където тя остана до късно в четвъртък, за да отпразнуват освобождаването й, с изпращането на над 1000 букета цветя.

Около 200 души проведоха протест в центъра на Сеул срещу освобождаването й, съобщи Yonhap.

Не е ясно дали Парк ще възобнови някаква политическа дейност, но тя каза в мемоари, публикувани в четвъртък, че присъдата й е политически мотивирана и тя изрази надежди "да се срещне отново с хората един ден".

Кандидатът за президент на нейната партия Юн Сук-йол, който разследва скандала с Парк като главен прокурор, каза в петък, че е свършил работата си като държавен служител, добавяйки, че би искал да посети Парк, когато здравето й се подобри.

Превод и редакция: Юлиян Марков