Вариантът на коронавируса "Омикрон“ помрачи новогодишните празненства в голяма част от света, като Париж отмени шоуто си с фойерверки, Лондон прехвърли шоуто си по телевизията, а Ню Йорк намали броя на присъстващите на традиционното си тържество за спускане на топката на Таймс Скуеър, предава Reuters.

Осветената топка, направена от кристални панели, се плъзна в полунощ на Таймс Скуеър, но само 15 000 зрители бяха допуснати до официалната зона за гледане вместо обичайните 58 000.

Преди година току-що създадената ваксина даде надежда, че пандемията от коронавируса може да бъде овладяна до началото на 2022 г. Вместо това внезапната поява на "Омикрон“ доведе до скок в случаите на коронавирус по целия свят.

Инфекциите в световен мащаб достигнаха рекордно високо през последните седем дни, като средно малко над милион случая са откривани на ден между 24 и 30 декември, което е с около 100 000 повече спрямо предишния пик, отчетен в сряда, според данни на Reuters. Смъртните случаи обаче не са се увеличили, което носи надежда, че новият вариант е по-малко смъртоносен.

Ню Йорк отчете рекордните 44 000 случая в сряда и още 43 000 в четвъртък, което накара някои критици да се съмняват дали честванията изобщо трябва да се проведат.

Но градската администрация реши, че партито на открито с ваксинирани, носещи маска и социално дистанцирани празнуващи е безопасно и е по-добър вариант от практически празното празненство миналата година.

Навсякъде по света събитията бяха намалени по мащаб или напълно отменени, като например с традиционните фойерверки над кулите "Петронас“ в малайзийската столица Куала Лумпур.

Полунощ мина в Париж без планираните фойерверки, тъй като градските власти отмениха планираните събития на Шанз-Елизе след съвета на научна комисия, която обяви, че масовите събирания биха били твърде рискови.

В Нидерландия, където събирането на повече от четирима души дори на открито е забранено, полицията разпръсна няколко хиляди души, които предизвикателно се бяха събрали на централния площад Дам в Амстердам, съобщи агенция ANP.

Но в Лондон, където фойерверки и светлинно шоу бяха отменени през октомври, официални лица обявиха в петък, че спектакълът ще оживее на телевизионния екран, тъй като Биг Бен звъни на Нова година за първи път от 2017 г. след реставрация.

Изображенията на BBC на фойерверките показаха много слаб трафик на превозни средства и на практика нямаше присъстващи.

След окуражаващи данни южноафриканският град Кейптаун внезапно вдигна полицейски час точно за Нова година, след като Южна Африка стана първата страна, която обяви, че вълната на "Омикрон“ е достигнала пика си без увеличение на смъртните случаи.

Часове по-рано австралийският град Сидни също посрещна Новата година с пълен размах, като грандиозни фойерверки блестяха в пристанището над Операта.

Хората в Мадрид стояха на опашка с часове, за да влязат на главния площад Пуерта дел Сол, където се проведоха празненства с множество контролно-пропускателни пунктове, задължителни маски и капацитет на 60% от нормалните нива.

В Азия празненствата бяха предимно ограничени или отменени. В Южна Корея традиционната среднощна церемония по биене на камбани беше отменена за втора година. Също така празненствата бяха забранени в блестящия развлекателен квартал Шибуя в Токио, а премиерът Фумио Кишида влезе в YouTube, за да призова хората да носят маски и да ограничат броя на присъстващите на частни партита.

Китай, където коронавирусът се появи за първи път в края на 2019 г., беше в състояние на повишена готовност, като град Сиан остана под блокада, а новогодишните събития в други градове бяха отменени.

Превод и редакция: Юлиян Марков