Мъж от Калифорния, обвинен в нападение срещу полицията по време на щурма на Капитолия на 6 януари тази година, е избягал от Съединените щати и се смята, че е намерил убежище в Беларус, съобщиха федералните прокурори в петък, цитирани от Reuters.

49-годишният Евън Нойман беше обвинен в петък за 14 престъпления, произтичащи от щурма на Капитолия от поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп, като прокуратурата разшири обвиненията, първоначално съдържащи се в наказателна жалба, подадена срещу Нойман през март.

Нойман от Мил Вали, Калифорния, близо до Сан Франциско, беше видян на видеозаписи с противогаз, докато стои близо до полицията пред барикади, поставени в основата на Западния подстъп към сградата на Капитолия, се казва в изявление на прокурорите.

Според документи, подадени по делото, Нойман по-късно сваля противогаза си и крещи на полицията: "Аз съм готов да умра, а ти?“ преди да нападне физически няколко офицери и да се втурне към тях, използвайки ограждение като таран.

Нойман, който все още не се е явил в съда по случая, избяга от Съединените щати на 16 февруари и "се смята, че в момента е в Беларус", се казва в изявление на американската прокуратура на окръг Колумбия.

Според съобщение, публикувано от новинарското издание Daily Beast, Нойман е бил показан миналия месец в специално послание на белоруската държавна телевизия, озаглавено "Сбогом, Америка", разказвайки за пътуването му до бившата съветска република и нейната столица Минск.

В предаването той каза, че търси политическо убежище в Беларус, защото САЩ, според него, вече не са страна на закона и реда, пише Daily Beast.

Нойман е един от повече от 220 лица, обвинени в нападение или възпрепятстване на правоприлагането по време на атаката срещу Капитолия на 6 януари, която прекъсна съвместната сесия на срещата на Конгреса, за да удостовери официално победата на президентските избори през ноември 2020 г. на демократа Джо Байдън над Тръмп.

Смята се, че Нойман е единственият избягал в чужбина обвиняем във връзка с щурма на Капитолия.

Превод и редакция: Юлиян Марков