В понеделник ( 13 ноември) парламентът на Полша се събира за първи път след изборите, на които алианс от партии, подкрепящи Европейския съюз, спечели мнозинство, с което постави ново начало на полската политика, пише Reuters в обобщаваща статия за политическия климат в Полша.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Президентът Анджей Дуда поиска от министър-председателя Матеуш Моравецки да състави ново правителство, но той няма почти никакви шансове да го направи, тъй като неговата националистическа партия "Право и справедливост" (PiS) загуби мнозинството си на изборите миналия месец, а всички останали партии изключиха възможността да работят с нея.

Новият парламент трябва да сложи точка на бурния осемгодишен период, белязан от спорове с Европейския съюз, внезапни нощни гласувания и понякога толкова бързо приемане на закони, че според политическите опоненти това е подкопало нормалния парламентарен процес.

"Народът си свърши работата и сега неговите представители трябва да поправят Република Полша... да поправят демокрацията", заявява Доналд Туск, който може да бъде следващият министър-председател, пред депутатите от своята група  "Гражданска платформа" (ГП).

Камарата ще избере председател на парламента, което вероятно ще бъде демонстрация на сила от страна на алианса от три проевропейски партии, които заедно имат 248 депутати в 460-местния парламент.

Шимон Холовня от дясноцентристката партия "Полша 2050", която участва в изборите като част от коалиция, се очаква да стане председател на парламента.

Той ще изпълнява функциите си до 2025 г., когато съгласно коалиционно споразумение тази роля ще бъде предадена на Влоджимеж Чарзасти от "Нова левица".

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

PiS все още се надява, че Моравецки ще успее да събере мнозинство, но признава, че това е трудно. "Ще бъде голям успех, ако това се случи", заяви пред репортери лидерът на партията Ярослав Качински.

Обръщайки се към Туск, когото PiS многократно е обвинявала, че е в услуга на Германия, Качински заяви, че политиката на лидера на ГК е равносилна на "не само отнемане на суверенитета, но и на ликвидиране на полската държава".

Ако Моравецки се провали, това ще означава период на съжителство между съюзния на PiS президент Дуда и правителство, ръководено от Туск.

В обръщение към парламента Дуда заяви, че няма да се поколебае да използва правото си на вето, ако сметне за необходимо. "Евентуалното вето не може да бъде извинение за неизпълнение на предизборните ви обещания", заявява той пред депутатите.

Парламентарната сесия в понеделник може да даде представа и за предизвикателствата, пред които може да се изправи коалицията, за да запази единството си, след като "Нова левица" заяви, че ще внесе два законопроекта за легализиране на абортите.

Някои леви депутати бяха разочаровани, че коалиционното споразумение на опозицията не съдържа ясна декларация, че абортът ще бъде законово възможен за първите 12 седмици от бременността. Десноцентристките депутати изключиха поемането на такъв ангажимент.