Норвегия ще премахне почти всички оставащи мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, тъй като е малко вероятно високите нива инфекции да застрашат здравните услуги, каза премиерът Йонас Гар Стьоре, цитиран от Reuters.

Скандинавската страна, която премахна повечето ограничения на 1 февруари, все още запазва някои ограничения за арктическия архипелаг Свалбард. Новите правила ще влязат в сила от събота в 10:00 часа (11 часа българско време)

"Ние премахваме почти всички мерки заради коронавируса“, каза Стьоре на пресконференция.

"Пандемията от коронавируса вече не е основна заплаха за здравето на повечето от нас. "Вариантът "Омикрон" причинява много по-малко сериозни заболявания и ние сме добре защитени от ваксините.“

Норвежците вече няма да трябва да стоят на разстояние поне един метър един от друг, нито да носят маски за лице затворени помещения. Премахването на тези мерки означава, че нощните клубове и други засегнати места за забавление могат да възобновят напълно дейността си.

Освен това заразените лица вече не трябва да се изолират. Вместо това им се препоръчва да си останат вкъщи за четири дни.

Пътуващите до Норвегия вече няма да трябва да регистрират пристиганията си предварително и правителството също така премахва предишното изискване за доказателство за отрицателен тест преди заминаване за някои посетители, като например неваксинирани хора.

Норвегия през декември влезе в частичен локдаун, за да се бори с бързо разпространяващия се вариант на коронавируса "Омикрон".

Посетителите на Свалбард, където здравните услуги са ограничени, трябва да продължат да се тестват преди и след пристигане, докато международните чартърни полети до архипелага остават прекратени, каза правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков