Най-малко осем души са били убити, а девет други ранени при руския обстрел, съобщиха от украинското Министерство на външните работи, цитирани от Reuters.

Русия започна тотална инвазия в Украйна по суша, въздух и море в четвъртък, което преставлява най-мащабната агресия в Европа след Втората световна война и потвърждение на най-лошите страхове на Запада.

Руски ракети удариха украинските градове. Украйна съобщи, че колони от войски преминават през границите й в източните райони на Чернигов, Харков и Луганск и дебаркират по море в градовете Одеса и Мариупол в Южна Украйна.

Експлозии са чути преди зазоряване в украинската столица Киев. Близо до главното летище е имало стрелба, а из целия град са прозвучали сирени.

Жител на втория по големина град в Украйна Харков, най-близкия голям град до руската граница, каза, че прозорците на жилищните блокове се тресят от постоянни взривове. Градът беше обхванат от паника, тъй като хората се опитаха да избягат, каза жителката, която поиска да не бъде идентифицирана.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че целта на Владимир Путин е да унищожи държавата му.

"Путин току-що стартира пълномащабна инвазия в Украйна. Спокойните украински градове са подложени на удари", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в "Туитър".

Путин обяви в телевизионно обръщение, че е разпоредил "специална военна операция“ за защита на хора, включително руски граждани, които са били подложени на "геноцид“ в Украйна, обвинение, което Западът отдавна описва като абсурдна пропаганда.

В тази връзка той обяви, че Русия ще се стреми към "демилитаризация и денацификация на Украйна“, каза Путин. "Русия не може да се чувства в безопасност, да се развива и да съществува с постоянна заплаха, идваща от територията на съвременна Украйна... Цялата отговорност за кръвопролитията ще бъде на съвестта на управляващия режим в Украйна."

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че молитвите му са с хората в Украйна, "тъй като те претърпяват непредизвикана и неоправдана агресия“, като същевременно обеща строги санкции в отговор.

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел също обеща най-строгите финансови санкции, които блокът някога е налагал.

"Това са сред най-мрачните часове в Европа след Втората световна война“, каза Борел.

Пълният обхват на руската военна операция не става ясен веднага, но Путин каза: "Нашите планове не включват окупацията на украински територии. Ние няма да налагаме нищо със сила."

Украинският президент Владимир Зеленски призова световните лидери да наложат всички възможни санкции на Русия, включително на Путин.

Три часа след като Путин издаде заповедта си, руското министерство на отбраната заяви, че руските военни са извадили от строя военна инфраструктура в украинските военновъздушни бази и са унищожили противовъздушната им отбрана, съобщават руски медии.

По-рано украински медии съобщиха, че военните командни центрове в Киев и град Харков на са били поразени от ракети, докато руските войски са дебаркирали в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол.

Подкрепените от Русия сепаратисти в Източна Украйна по-късно заявиха, че са превзели два града, предаде агенция РИА Новости, което не е било потвърдено от властите в Украйна.

Русия обяви, че спира корабоплаването в Азовско море. Русия контролира протока, водещ към морето, където Украйна има пристанища, включително Мариупол.

Часове преди началото на инвазията сепаратистите отправиха молба към Москва за помощ за спиране на предполагаема "украинска агресия" – твърдения, които САЩ отхвърлят като руска пропаганда.

Глобалните пазари и доходността на американските облигации се понижиха, докато доларът и златото се повишиха след обръщението на Путин. Петролът Brent надхвърли 100 долара за барел за първи път от 2014 г.

Опашки от хора чакаха да изтеглят пари и да си купят запаси от храна и вода в Киев. Движението е задръстено в посока на запад от града към полската граница. Западните страни се подготвят за вероятността стотици хиляди украинци да потърсят убежище в тях.

Американският президент Джо Байдън, който отхвърли изпращането на американски войски в Украйна, заяви, че Путин е избрал "преднамерена" война, която ще донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин“, каза Байдън, който разговаря със Зеленски по телефона.

Френският президент Еманюел Макрон осъди действията на Русия, докато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че съюзниците от НАТО ще се срещнат, за да се справят с последствията от "безразсъдната и непредизвикана атака на Русия".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, говорейки след заседанието на Съвета за сигурност, отправи молба към Путин в последната минута да спре войната "в името на човечеството".

Китай, който подписа договор за приятелство с Русия преди три седмици, повтори призива към всички страни да проявяват сдържаност и отхвърли описанието на действията на Русия като инвазия.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че Путин е избрал "пътя на кръвопролития и унищожение".

Украйна затвори въздушното си пространство за граждански полети, позовавайки се на висок риск за безопасността, докато европейският авиационен регулатор предупреди за опасностите от полети в граничните райони на Русия и Беларус.

Превод и редакция: Юлиян Марков