Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отива в Азия следващата седмица за разговори със съюзници от Индо-Тихоокеанския регион, включително среща на външните министри на организацията QUAD, съобщи Държавният департамент, цитиран от Reuters.

Блинкен предприема пътуването въпреки ескалиращата криза около Украйна и политически анализатори казват, че целта е да се покаже подкрепа за Индо-Тихоокеанския регион и че сдържането срещу разширяващото се влияние на Китай остава основен приоритет на Вашингтон.

Блинкен ще замине от Вашингтон в понеделник и ще бъде в Австралия от 9 до 12 февруари за срещата на QUAD - САЩ, Япония, Индия и Австралия.

След това държавният секретар ще се срещне с лидерите на тихоокеанските острови във Фиджи, преди да се отправи към Хаваите, за да се срещне със своите японски и южнокорейски колеги, за да обсъдят проблема със Северна Корея.

Държавният департамент заяви, че целта на пътуването е "да ангажира индо-тихоокеанските съюзници и партньори за насърчаване на мира, устойчивостта и просперитета в целия регион и да демонстрира, че тези партньорства дават резултати“.

Пътуването беше обявено, след като Китай и Русия обявиха задълбочаване на стратегическото си партньорство в петък, за да балансират това, което те описаха като зловредно глобално влияние на Съединените щати.

Държавният департамент заяви, че във Фиджи на 12 февруари Блинкен ще обсъди климатичната криза, COVID-19, помощта при бедствия и "начините за по-нататъшно споделяне на нашия споделен ангажимент към демокрацията, регионалната солидарност и просперитет“ с лидерите на тихоокеанските острови.

Той ще бъде първият държавен секретар на САЩ, посетил Фиджи от 1985 г.

Високопоставен служител на САЩ каза, че администрацията на президента Джо Байдън планира да започне нова инициатива за тихоокеанските острови със съюзници и партньори, която ще обедини регионалните държави, за да "повиши амбицията ни в региона, включително по въпросите на климата, морето и транспорта“.

Служителят каза, че в същото време ще бъдат финализирани преговорите по Споразуменията за свободно асоцииране: споразумения с три тихоокеански островни държави - Маршаловите острови, Федеративните щати на Микронезия и Палау - които улесняват военния достъп на САЩ. Те трябва да изтекат през 2023 г. в случая на бившите два щата и през 2024 г. в случая на Палау.

Американският индо-тихоокеански координатор Кърт Кембъл каза, че Тихият океан може да бъде частта от света, където ще има "стратегическа изненада“ - коментари, които очевидно се отнасят за възможни китайски амбиции за създаване на бази на тихоокеанските острови. По думите му, Вашингтон не е направил достатъчно, за да подпомогне региона. Кемпбъл смята, че в най-кратки срокове трябва да се започне работа с Австралия, Нова Зеландия, Япония и другата тихоокеанска сила Франция, "за да засилим играта си навсякъде“.

Превод и редакция: Иван Христов