НАТО заяви, че Русия е засилила разполагане на сили в северната съседка на Украйна Беларус през последните дни и се очаква там да се съберат 30 хиляди военни за съвместни военни учения този месец, предава Reuters.

Ученията Русия-Беларус, които ще продължат до 20 февруари, предоставиха на Москва повод за допълнително увеличаване на силите близо до Украйна в момент, когато САЩ и Великобритания предупредиха, че Москва може да се готви за война.

Министърът на отбраната на Украйна каза, че Русия в момента е събрала общо 115 хиляди военни близо до границите на страната му.

Русия отрича да е планирала да нахлуе в Украйна и описа ученията "Съюзническа решимост“ с Беларус като репетиция за отблъскване на външна агресия. Тя не разкрива размера на силите си там, но казва, че те ще се изтеглят след ученията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди: "През последните дни видяхме значително движение на руски военни сили в Беларус.

"Това е най-голямото руско разполагане там след Студената война, с очакваните 30 000 войници, както и сили за специални операции "Спецназ“, изтребители Су-35, системи за противовъздушна отбрана С-400 и ракети "Искандер“, които могат да носят ядрени бойни глави,“ каза той.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Беларус в четвъртък, за да инспектира руските и беларуски войски и да се срещне с белоруския лидер Александър Лукашенко, съобщи руската агенция Интерфакс.

Съединените щати и НАТО отхвърлиха исканията на Русия да не допускат Украйна да се присъедини към НАТО и да изтеглят съюзническите сили и оръжейни системи от Източна Европа, като същевременно изразиха готовност да преговарят за контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие.

Руският президент Владимир Путин каза във вторник, че Западът е пренебрегнал основните опасения на Русия и обвини Съединените щати, че се опитват да въвлекат страната му във война, но той добави, че Русия е заинтересована от диалог.

В четвъртък Кремъл отново обвини Вашингтон в разпалване на напрежението, след като Съединените щати казаха, че ще изпратят близо 3000 военни допълнително в Полша и Румъния. Пентагонът заяви, че целта е да се изпрати "силен сигнал" до Путин и света, че "НАТО има значение за Съединените щати и има значение за нашите съюзници".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който предложи да посредничи между Русия и Украйна в кризата, е на посещение в Киев.

Украйна и Турция ще подпишат рамково споразумение за производство на турски дронове в Украйна, каза пред репортери министърът на отбраната на бившата съветска република Олексий Резников, което със сигурност ще раздразни Москва. Украйна вече е разположила и използва турски дронове във война с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас, коментира Reuters

Резников каза, че броят на нарушенията на примирието в този конфликт е намалял и не е имало бойни загуби през последните три седмици.

"Украйна ще е щастлива да измести мястото на мирните преговори за Източна Украйна в Истанбул или други турски градове след предложение на Ердоган, но Русия трябва да се съгласи с това,“ каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков