Малко момче, хванато в капан в кладенец в северната част на Мароко е починало, преди спасителите да успеят да стигнат до него късно в събота и да извадят тялото му, съобщиха правителствени служители, цитирани от Reuters.

Раян Аврам, на 5 години, падна в кладенеца в своето село Игран в хълмовете близо до Шефшауен във вторник, предизвиквайки огромни спасителни усилия, които ангажираха цялата страна.

Спасителите най-накрая стигнаха до него късно в събота, след като преодоляха голяма част от съседния хълм и внимателно прокараха хоризонтален проход в кладенеца.

Крал Мохамед изпрати съболезнования на родителите на детето, съобщиха държавни медии.

Кладенецът беше широк само 45 см в горната част и се стеснява надолу като достига дълбочина 32, което направи невъзможно спасителите да слязат директно.

Роднина на момчето от мъжки пол каза в петък, че семейството първо е разбрало, че той е изчезнал, когато са чули приглушен плач и са свалили телефона с включена светлина и камера, за да го открият.

"Той плачеше "Вдигнете ме!““, разказва роднината.

Хълмистият район около Шефшауен е много студен през зимата и спасителите се опитаха да запазят момчето живо, като спуснаха храна, вода и кислород през тръба.

Спасителите работеха денонощно, прорязвайки масивна траншея през склона на хълма, след което изкопаха хоризонтален тунел към Раян, с постоянен риск от предизвикване на свлачища.

В последните часове на спасителните усилия работниците трябваше да се движат изключително предпазливо, докато се опитваха да прокопаят пръст и скали до мястото, където лежеше Раян.

Превод и редакция: Юлиян Марков