Световните лидери се събират в Германия за ежегодната Мюнхенска конференция за сигурност, която ще бъде доминирана от кризата около Украйна в момент, когато големите западни сили предупреждават, че Кремъл е възможно да започне инвазия в югозападната си съседка, предава Reuters

Украинският президент Владимир Зеленски, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъдат сред високопоставените лица, присъстващи на тридневното събитие, известно като "Давос за отбрана", което започва в петък в луксозния хотел "Байеришер Хоф" в Мюнхен.

Тази година руска делегация няма да присъства на конференцията, каза Кремъл миналата седмица на фона na първото неявяване от години, подчертавайки колко много са се влошили отношенията Изток-Запад.

Дори в разгара на украинската революция, предшестваща анексирането на Крим от Русия, присъства руският външен министър Сергей Лавров. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че форумът става все по-предубеден в посока към Запада, "загубвайки своята всеобхватност, обективност“.

Даниела Шварцер, старши сътрудник в Belfer Center на Harvard Kennedy School, казва: "Русия има ограничен интерес към диалога и по-специално открития разговор за сигурността в Европа.

"Конференцията е повод политическият Запад да покаже единство спрямо Русия и по-общо спрямо авторитарните режими“, казва Шварцер, която присъства на събитието.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в четвъртък, че сега има всички индикации, че Русия планира да нахлуе в Украйна през следващите няколко дни и подготвя претекст, за да го оправдае, след като украинските сили и проруските бунтовници размениха огън в Източна Украйна. Кремъл го обвини в разпалване на напрежение и заплаши с неуточнени "военно-технически мерки".

Шварцер отбелязва, че конференцията, макар и в по-малък мащаб в сравнение с тези преди пандемията, ще бъде първата физическа среща на международната общност на тема сигурност и външна политика от две години. Личните разговори са от ключово значение за "изграждането на доверие“, казва тя.

Конфликтът в Украйна не е единствената криза, която ще попадне в полезрението на участниците в конференцията. Кръглите маси в събота, основният ден на събитията, също ще разгледат крехката ситуация със сигурността в африкаския регион Сахел и съживяването на иранското ядреноспоразумение от 2015 г.

И двата проблема избухнаха тази седмица с обявеното френско изтегляне на войските от Мали след почти десетилетие в борбата с ислямистките бунтовници и съобщенията за оформяне на ново споразумение между САЩ и Иран.

Председателят на конференцията Волфганг Ишингер каза пред репортери, че не може да си спомни момент, в който е имало "толкова много припокриващи се кризи“.

В петък основната програма започва от 14:30 часа българско време с речи на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, германския външен министър Аналена Бербок и държавния секретар на САЩ Антони Блинкен.

През уикенда ще има и панели за криптовалутите, изменението на климата и пандемията.

Но голяма част от действията вероятно ще се разиграят в кулоарите на главната сцена, каза Улрике Франке, сътрудник в мозъчния тръст на Европейския съвет по външни отношения.

Една от тях ще бъде среща на външните министри от Групата на седемте индустриализирани държави (Г-7), които ще обсъдят кризата около Украйна.

"Ще се обсъждат важни въпроси на тези срещи зад кулисите“, каза Франке, "и едва месеци по-късно, когато нещо се обяви, разбирате какво наистина се е случило в Мюнхен“.

Това ще бъде последният път, когато Ишингер ще председателства конференцията. След 14 години като председател той е готов да предаде поста на Кристоф Хойсген, съветник по външната политика и политиката на сигурност на бившия канцлер Ангела Меркел.

Превод и редакция: Юлиян Марков