Кремъл заяви в понеделник, че няма конкретни планове за среща на върха за Украйна между руския президент Владимир Путин и неговия американски колега Джо Байдън, след като френският президент каза, че двамата лидери са се договорили за среща по принцип, предава Reuters.

Както Вашингтон, така и Москва омаловажиха надеждите за пробив и изглежда, че сателитните изображения показват по-близко разполагане на руски войски до границата с Украйна, отколкото преди.

Допълнително напрежение създаде съобщението на Беларус в неделя, че Русия ще удължи военните учения там.

Русия е разположила десетки хиляди войници в Беларус - част военна групировка, която според САЩ наброява 169 000-190 000 войници в региона, включително проруските бунтовници в Източна Украйна.

След разговори в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, британският външен министър Лиз Тръс каза, че западните страни се готвят за "най-лошия сценарий". Авиокомпаниите Lufthansa, KLM и Air France отмениха полетите си до Киев.

Но Европейският съюз отхвърли призива на Киев за превантивно налагане на санкции срещу Русия, в опит да бъде предотвратена войната, преди да е започнала.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разговор или среща между Путин и Байдън може да бъде организиран по всяко време, но все още няма конкретни планове за такава. Напрежението нараства, каза той, но срещата на външните министри е възможна още тази седмица.

Съветник на френския президент Еманюел Макрон каза пред Reuters, че Макрон е представил предложението за срещата на върха на Путин по искане на Байдън.

Белият дом каза, че Байдън е приел срещата "по принцип", но само "ако няма нахлуване".

"Винаги сме готови за дипломация“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. "Също така сме готови да наложим бързи и тежки последици, ако вместо това Русия избере война.

Украйна заяви, че трябва да бъде включена във всички решения, насочени към разрешаване на кризата, и че е видяла предупреждения онлайн, че хакери се готвят да предприемат кибератаки срещу правителствени агенции, банки и военните.

"Никой не може да реши проблема ни без нас“, каза висшият служител по сигурността Алексей Данилов на брифинг.

Западните страни твърдят, че санкциите, които подготвят, ще засегнат руски компании и физически лица. Хората, запознати с въпроса, казаха, че те могат да включат забрана на американските финансови институции да обработват транзакции за руски банки.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и някои от събралите се в Брюксел европейски външни министри обаче дадоха ясно да се разбере, че блокът все още няма да действа. Борел каза, че ще свика извънредно заседание, за да договори санкции само "когато настъпи моментът".

Кризата породи притеснения относно стабилността на енергийните доставки за Европа. Германия, която разчита на Русия за около половината от своя природен газ, заяви, че доставките му в момента са "осигурени“. Канцлерът Олаф Шолц, който посети Москва миналата седмица, трябва да разговаря отново с руския президент в понеделник, каза говорител на германското правителство.

Базираната в САЩ компания за сателитни изображения Maxar в неделя съобщи за ново разполагане на руски части в гори, ферми и индустриални зони на едва 15 км от украинската граница.

Спорадичните обстрели през линията, разделяща правителствените сили от проруските бунтовници, се засилиха от четвъртък, като и двете страни се обвиняват взаимно.

Руската служба за сигурност ФСБ съобщи, че снаряд, изстрелян от украинска територия, е ударил руски граничен пост в Ростовска област, но няма пострадали.

Превод и редакция: Юлиян Марков