Камарата на представителите на САЩ прие във вторник законодателство за забрана на вноса от китайския регион Синдзян поради опасения относно принудителния труд, част от продължаващото противодействие на Вашингтон срещу отношението на Пекин към неговото уйгурско мюсюлманско малцинство, съобщава Reuters.

Мярката беше приета с единодушно гласуване, след като законодателите се споразумяха за компромис, който елиминира различията между законопроектите, внесени в Камарата на представителите и Сената.

Камарата на представителите миналата седмица прие своята версия на законопроекта, но тази мярка не успя да премине в Сената. Но се очаква Сенатът да приеме компромисната версия още в сряда, изпращайки я в Белия дом, където президентът Джо Байдън вече изрази готовността си да разпише документа и да го превърне в действащ закон.

"Администрацията ще работи в тясно сътрудничество с Конгреса за прилагане на този законопроект, за да гарантира, че глобалните вериги за доставки са свободни от принудителен труд...“, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената спорят за уйгурското законодателство от месеци.

Компромисът запазва разпоредба, създаваща "оборима презумпция“, че всички стоки от Синдзян, където китайското правителство е създало мрежа от лагери за задържане на уйгури и други мюсюлмански групи, са били направени с принудителен труд, за да се забрани такъв внос“.

Китай отрича злоупотребите в Синдзян, който доставя голяма част от световните материали за слънчеви панели, но правителството на САЩ и много правозащитни организации твърдят, че Пекин извършва геноцид там.

Превод и редакция: Иван Христов