Ръководството на Катар е заявило на Европейския съюз, че блокът ще трябва да ограничи препродажбата на газ извън ЕС, за да могат основните доставчици да доставят газ в случай на конфликт между Русия и Украйна и да предотвратят краткосрочна криза, разкрива информиран с течението на преговорите източник на Reuters.

Арабската държава от Персийския залив също така казва, че е необходимо да се уредят дългосрочни договори за газ с Катар, за да бъде ЕС по-малко зависим от продажбите на спотовите пазари и да разчита на стабилността на дългосрочни договори, за да повиши своята енергийна сигурност, добавя събеседникът на агенцията.

Дискусиите между ЕС и големите доставчици са в основата на либерализацията на газовия пазар на ЕС.

ЕС вижда свободната търговия с газ като съществена за енергийната сигурност, но големите производители и някои потребители на газ казват, че реформите от последните две десетилетия често са причинявали хаос и са довели до по-високи цени.

Съединените щати са загрижени, че Русия се готви да нахлуе в Украйна и през последните седмици поискаха от Катар и други големи производители на газ да проучат дали могат да доставят допълнително газ за Европа, ако руските потоци бъдат спрени.

Москва, която, според твърденията, е събрала около 120 000 войници близо до съседката си, отрича плановете за нахлуване в Украйна и обвинява Запада в засилване на напрежението.

Русия доставя около една трета от европейския газ и всяко прекъсване би влошило съществуващата енергийна криза, причинена от глобалния недостиг на нефт и газ.

Въпреки че Катар няма достатъчно резервен газ, той даде знак, че би бил готов да отклони някои обеми от Азия с посредничеството на Съединените щати.

Доха все още не е отправила такова искане за пренасочване на пратки, според източника и друго лице, информирано с течението на разговорите. Европейската комисия заяви в понеделник, че няма да коментира подробностите от дискусиите с международни партньори относно доставките на газ.

Възможните спешни доставки за Европа ще бъдат обсъдени на разговорите във Вашингтон тази седмица между емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и президента на САЩ Джо Байдън.

През изминалата седмица емирът е разговарял и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Комисията смята, че дългосрочните сделки с Катар може да възпрепятстват свободните потоци на газ в Европа, докато Доха вярва, че повишават сигурността на доставките.

"Това ще гарантира, че ЕС може да сключи дългосрочни договори с Катар и други, вместо по-скъпи спот договори или търсене на краткосрочни решения по време на криза“, пояснява източникът.

Доха също би искала да види гаранции на ЕС, че държавите-членки ще търгуват излишъка от ВПГ само в рамките на ЕС.

"Ако не бъдат приложени, спешните пратки за ЕС биха могли да бъдат препродадени като пратки на място за печалба извън ЕС, което фактически ще удължи недостига на енергия в ЕС“, посочва още източникът на Reuters.

Трима източника от катарска и европейска индустрия казаха, че търговците в някои страни от ЕС препродават катарски газ извън ЕС, откакто започна ценовото покачване миналата година.

Потокът от спешни товари към Европа ще повиши допълнително цените и ще предизвика ценова война, тъй като азиатските купувачи се надпреварват за привличане на суровини.

Глобалните цени на газа се търгуват около седем пъти по-високи от бенчмарка за газ в САЩ, като европейските фючърси са над 30 долара за милион британска топлинна единица (mmBtu), в сравнение със само 4 долара в Съединените щати.

Азиатските фючърси се търгуват около за mmBtu.

Превод и редакция: Иван Христов