Канада планира да приложи извънредни пълномощия, които не са използвани повече от 50 години, за да прекъсне финансирането на шофьорите на камиони, отговорни за протестите в цялата страна, които в продължение на седмици блокират канадската столица, предава Reuters.

Премиерът Джъстин Трюдо в понеделник стана едва вторият канадски лидер в мирно време, който се позовава на Закона за извънредните ситуации, който дава на Отава широки правомощия да сложи край на триседмичните протести в цялата страна, които засегнаха трансграничната търговия, ядосаха влстите в Съединените щати и блокираха напълно центъра на кандската столица.

"Тази незаконна окупация трябва да приключи... мярката за успех ще бъде, ако можем да възстановим нашите вериги за доставки. Ако можем да сложим край на прекъсването на препитанието на хората, които разчитат на търговия със Съединените щати!“, каза Трюдо пред репортери.

Той реши да предприеме тези мерки, след като стана ясно, че правоприлагащите органи не могат да се справят с протестиращите, особено в Отава, където полицията до голяма степен стои и наблюдава камионите и демонстрантите, които парализират града.

Съгласно закона за ивънрените правомощия, министърът на финансите Кристия Фрийланд обяви редица мерки за спиране на финансирането на шофьорите на камиони, заявявайки, че те могат да загубят търговските си лицензи, застраховки и достъп до банкови сметки.

Дъг Форд, премиерът на Онтарио, най-гъсто населената от десетте провинции, каза, че подкрепя решението на Трюдо.

Последният лидер, който използва подобни мерки, беше бащата на Трюдо, либералният министър-председател Пиер Трюдо, срещу група от войнстващи сепаратисти в Квебек, които отвлякоха провинциален министър и британски дипломат през 1970 година.

Канадската асоциация за граждански свободи излезе с изявление срещу решението на правителството в понеделник, заявявайки, че стандартът за позоваване на Закона за извънредни ситуации "не е спазен".

Законът е предвиден за ситуации, които сериозно застрашават "способността на правителството на Канада да запази суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Канада“ и които "не могат да бъдат ефективно третирани по никакъв друг закон на Канада“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков